‹ Takaisin

Lääketietoa  |  05.01.2023   |  ELINA AALTONEN   |  ISTOCKPHOTO

Tunnetko verkon lääkehakupalvelut?

Verkosta löytyy paljon luotettavia hakupalveluita, joista saa hyödyllistä tietoa lääkkeistä.

1. Missä apteekissa lääkettä on?

Apteekki.fi-sivuston Lääkehaku-palvelun avulla voi hakea lähimmän apteekin tai verkkoapteekin, jossa tarvittavaa lääkettä on juuri sillä hetkellä saatavilla. Lääkehaku helpottaa lääkkeiden löytämistä erityisesti saatavuushäiriötilanteessa. Ennen kuin lääkettä lähtee noutamaan, kannattaa varmuuden vuoksi ottaa yhteyttä apteekkiin ja varata lääke.

>Lääkehaku

2. Saanko Kela-korvausta?

Kelan lääkehausta voi tarkistaa lääkkeen hinta- ja korvattavuustiedot. Palvelu kertoo lääkkeen hinnan sekä viitehinnan, jonka perusteella lääkekorvaukset lasketaan.

Kelan lääkehaku kertoo myös kuinka paljon Kela-korvausta voi saada. Lääkkeestä voi saada joko peruskorvausta 40 %, alempaa erityiskorvausta 65 % tai ylempää erityiskorvausta 100 % lääkkeen viitehinnasta.

Jos lääke on erityiskorvattava, palvelu kertoo, missä sairauksissa erityiskorvausta on mahdollista saada.

>Kelan lääkehaku

3. Tarvitsenko Schengen-todistusta?

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ylläpitämästä lääkehausta löytyy paljon hyödyllistä lääketietoa. Palvelusta löytää esimerkiksi linkin lääkkeen pakkausselosteeseen, tiedon sopiiko lääke iäkkäille tai tarvitaanko Schengen-todistus, jos lääkkeen kanssa matkustaa Schengen-alueella.

>Fimean lääkehaku

4. Milloin puuttuvaa lääkettä saa?

Fimea ylläpitää myös lääkkeiden saatavuushäiriöhakua. Saatavuushäiriöt ovat yleistyneet ja hakupalvelusta voi kätevästi tarkistaa arvion häiriön kestosta.

Saatavuushäiriöhaun tiedot perustuvat lääkeyritysten toimittamiin tietoihin. Lääkeyrityksillä on myös vastuu päivittää tieto saatavuushäiriön kestosta, jos siinä tapahtuu muutoksia.

>Fimean saatavuushäiriöhaku

5. Onko lääke dopingia?

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin ylläpitämä KAMU-lääkehausta voi tarkistaa lääkkeiden dopingluokituksen. Hakupalvelu pohjautuu maailman antidopingtoimisto WADAn kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon 2022.

>KAMU-lääkehaku

Julkaistu Terveydeksi! 4/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU