‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  16.06.2020   |  NORMAN OJANEN / OTAVAMEDIA

Herukkainen Louhisaaren juoma

Raikas kesäklassikko, jossa maistuvat mustaherukan lehdet.

5 l vettä
4 L herukanlehtiä
25 g sitruunahappoa
500 G sokeria
1 L kivennäisvettä

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi, ja kaada se huuhdeltujen herukanlehtien päälle. Lisää sitruunahappo ja sekoita. Peitä astia kannella,
    ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia.


2. Siivilöi lehdet pois sideharsokankaan läpi. Lisää sokeri.
3. Juoma on heti valmista. Laimenna makeutta halutessasi kivennäisvedellä.

Lasillinen
68 kcal
Sokeria 17 g

Mustaherukan lehdissä on C-vitamiinia jopa enemmän kuin itse marjoissa.
Lehtien C-vitamiinipitoisuus 209 mg/100 g, marjojen 128 mg/100 g


Marsalkan mehu
Louhisaaren juoma on raikas kesäklassikko, jossa maistuvat mustaherukan lehdet. Mehu on saanut nimensä Louhisaaren kartanon mukaan, missä Carl Gustav Emil Mannerheimin äiti Hélène valmisti sitä omalla reseptillään. Hän käytti sitruunahapon sijaan sitruunoita, lisäsi seokseen nokareen hiivaa ja antoi juoman tekeytyä yli viikon. Mustaherukanlehtijuoma tunnetaan myös nimillä Marskin sima ja Mannerheimin juoma.

Apteekki

APTEEKKIHAKU