‹ Takaisin

Ravitsemus ja liikunta  |  28.09.2023   |  OTAVAMEDIA   |  MIRVA KAKKO

Omena-puolukkakukko

Kokeile rukiiseen taikinakuoreen leivottua syysherkkua kotimaisesta puolukasta ja omenoista.

4 annosta, yli 60 min

Taikina:

150 g (laktoositonta) voita tai margariinia

2 dl fariinisokeria

1 kananmuna

4 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

600 g kotimaisia omenoita

200 g puolukoita

1 dl fariinisokeria

1 tl kanelia

  • Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri kuohkeaksi. Lisää muna ja toisiinsa sekoitetut kuivat aineet. Anna taikinan levätä viileässä 30 minuuttia.
  • Kuori omenat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Laita omenapalat ja puolukat uunivuokaan. Ripottele päälle sokeri ja kaneli.
  • Kauli tai taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta kansi täytteen päälle ja pistele taikina haarukalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Tiesitkö puolukasta?

Puolukan terveysvaikutuksia on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi mustikan, joten kaikista sen hyvää tekevistä vaikutuksista ei vielä tiedetä.

Puolukka sisältää kuitenkin erityisesti C- ja E-vitamiinia sekä mangaania että kuitua. Lisäksi puolukassa on runsaasti kaliumia suhteessa natriumiin, minkä vuoksi se on suositeltavaa syötävää erityisesti niille, joiden verenpaine on koholla.

Puolukka on Suomen runsassatoisin luonnonmarja. Puolukan sato on varmempi kuin mustikan, koska se kukkii pari viikkoa myöhemmin kuin mustikka, joten hallariski on pienempi.

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU