Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Ihonhoito  |  11.04.2023   |  JAANA TAPIO   |  ISTOCKPHOTO

Aurinkosuojaus ehkäisee maksaläiskiä

Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin poistaa. Ulkona kannattaakin aina käyttää aurinkosuojavoidetta, kesällä myös pilvisinä päivinä.

Maksaläiskät ovat epäsäännöllisen muotoisia ruskeita laikkuja iholla. Maksaläiskät ovat yksi tyyppi ihon liikapigmentaatiosta, jossa ihon melanosyyttisolut alkavat tuottaa liikaa melaniinia. Pisamista ja kesakoista maksaläiskät eroavat siten, että pisamat ovat pienempiä ja niiden väri vaihtelee punaisesta ruskeaan, kun taas maksaläiskät eivät yleensä ole punaisia.

Maksaläiskiä esiintyy eniten naisilla ja vasta 40–50 ikävuoden jälkeen. Kuitenkin niitä syntyy tyypillisesti myös raskausaikana ja niillä naisilla, jotka käyttävät hormonaalista ehkäisyä. Myös miehillä on maksaläiskiä, mutta vasta vanhemmiten.

Tärkein syy maksaläiskille on vuosia jatkunut liiallinen altistuminen auringon UV-säteilylle. Tyypillisesti maksaläiskiä esiintyykin kasvoissa, käsissä, rintakehällä ja kaulassa eli niillä alueilla, jotka ovat eniten auringolle alttiina. Jotkut lääkkeetkin voivat altistaa maksaläiskille.

Maksaläiskiä on helpompi ehkäistä kuin poistaa. Ulkona kannattaakin aina käyttää aurinkosuojavoidetta, kesällä myös pilvisinä päivinä. Ihoa on hyvä suojata myös vaatetuksella. Jos jo syntyneistä maksaläiskistä haluaa yrittää päästä eroon, on hoito syytä aloittaa mahdollisimman pian, koska auringossa oleilun myötä läiskät tummuvat entisestään.

Läiskien vaalentamisessa käytettyjen tuotteiden yleisiä vaikuttavia aineita ovat C-vitamiini ja atselaiinihappo, jotka estävät melaniinin tuotantoa, sekä A-vitamiini retinoli, joka tehostaa ihon solujen uusiutumista. Myös entsymaattiset eli kemialliset kuorinta-aineet voivat tehota maksaläiskiin.

Jos ongelma on paikallinen, hoitavat tuotteet kannattaa valita seerumimuodossa, koska niissä vaikuttavan aineen pitoisuudet ovat yleensä vahvoja. Jos maksaläiskät ovat todella tummia, tuotetta on hyvä ensin levittää vain pigmenttialueelle.

Kuiva ihotyyppi on muita alttiimpi maksaläiskille, koska kuivuus herkistää auringon säteilylle. Ihon päivittäisestä puhdistuksesta ja kosteutuksesta kannattaakin pitää hyvää huolta. Monet maksaläiskiä vaalentavat tuotteetkin saattavat kuivattaa ihoa, joten niitä käyttäessä on hyvä lisätä ihon kosteutusta. Myös rasvaiselle iholle voi kehittyä maksaläiskiä, jos aurinkosuojaus ei ole kunnossa.

Maksaläiskät ovat onneksi vaarattomia, ja jos ne eivät häiritse itseä, ei niitä tarvitse hoitaa mitenkään. Mikäli kuitenkin huomaa läiskien koossa tai värissä muutoksia, on syytä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle. 

Asiantuntijana Majd Al-Sagheer, farmaseutti, proviisoriopiskelija, Apteekki Primavera, Helsinki

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU