Tärkeä tiedote   |  23.07.2024  Paramax Rap -valmisteessa virheellisiä pakkausmerkintöjä

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  10.05.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Imeytyvätkö ravintolisät hapottomasta vatsasta?

Käytän säännöllisesti vatsansuojalääkkeitä. Haittaavatko ne ravinto- ja kivennäisaineiden imeytymistä ravinnosta?

Vatsansuojalääkkeillä tarkoitetaan yleensä mahalaukun haponeritystä vähentäviä lääkkeitä, eli niin sanottuja protoni pumpun salpaajia. Nämä lääkkeet ovat useimmiten hyvin siedettyjä, mutta niilläkin on haittavaikutuksia, joiden riski lisääntyy pitkäaikaisessa käytössä. Haponerityksen jatkuva vähentäminen voi aiheuttaa mahalaukun hapottomuutta, joka ei ole tavoiteltava tila.

On ravintoaineita, joiden tehokas imeytyminen edellyttää mahan happamuutta. Tällaisia aineita ovat C- ja B12-vitamiini sekä rauta ja magnesium. Imeytymisen heikkenemisestä on näyttöä jonkin verran, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että ravintolisien käyttöä näiden lääkkeiden ohella suositeltaisiin.

Tärkein tapa turvata ravintoaineiden imeytyminen on, että vatsansuojalääkkeitä käytetään vain tarvittavan ajan mahdollisimman pienellä annoksella.

Lääkkeen kuuriluonteinen käyttö on turvallista, mutta jatkuvan käytön tulee aina olla lääkärin välttämättömäksi arvioima, esimerkiksi maha- tai pohjukaissuolihaavan tai sen uusiutumisriskin takia.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU