‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  02.08.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Lapsi ei saa nieltyä tabletteja, mikä avuksi?

Lääkäri suositteli 8-vuotiaalle tyttärelleni päänsärkyyn 200 milligramman ibuprofeenitabletteja. Lääkkeen ottamisesta ei tahdo tulla mitään, kun hän ei saa nieltyä tabletteja edes puolitettuna. Mikä neuvoksi?

Hankaluudet lääkkeiden nielemisessä ovat tuttuja ongelmia lapsilla ja välillä myös aikuisilla. Mainitsemanne tabletin puolittaminen auttaa monia, mutta myös helpommin nieltäviä annostelumuotoja on kehitetty.

Ibuprofeenia saa apteekista ilman reseptiä myös ­pehmeänä purukapselina ja nestesuspensiona. Pehmeät purukapselit ovat nimensä mukaisesti helppo pureskella, appelsiiniaromi peittää lääkeaineen makua. Tarvittaessa kapselit voi pilkkoa vielä pienempiin osiin. Vaikka kyseessä on purutabletti, veden juominen lääkkeen oton jälkeen on suositeltavaa.

Nestesuspensioissa lääke on jo valmiiksi nestemäisessä muodossa, tarkka annos saadaan mitattua annosteluruiskun avulla. Makuaineena ibuprofeenisuspensioissa on käytetty lapsille yleensä maistuvaa mansikka-aromia.

Hoitosuositusten mukaan ensisijainen kipulääke lapsille on parasetamoli, ellei sen käytölle ole yksilöllisiä vasta-aiheita. Myös parasetamolista löytyy useita helposti nieltäviä valmisteita.

Parasetamolimikstuurat ovat todennäköisesti lapsiperheissä tuttuja, sillä niitä voidaan käyttää jo kolmen kuukauden ikäisestä lähtien. Uudempia annostelumuotoja ovat suussa nopeasti liukenevat tabletit, jotka banaaninmakuisina tuntuvat menevän monille lapsille hyvin. Lääkkeen oton jälkeen voi ottaa juotavaa. Liukenevan tabletin voi myös tarvittaessa liuottaa lusikalliseen vettä tai maitoa, varsinkin pienemmillä lapsilla tämä on hyvä vaihtoehto. Yli 17 kg painaville lapsille onnistuu myös poretablettien käyttö, kun puolittaa 500 mg:n tabletin ja liuottaa sen lasilliseen vettä.

Lääkkeen kerta-annos ja annostelukertojen tiheys kannattaa tarkistaa aina käytössä olevasta lääkepakkauksesta. Lasten lääkinnässä painokilojen mukainen annostelu on aina turvallisinta.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu.

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU