‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  18.01.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Miksi apteekki vaihtaa lääkkeeni?

Mitä varten apteekki vaihtaa myymänsä lääkkeen toiseen eri nimiseen lääkkeeseen kysymättä asiakkaalta haluaako tämä, että lääke vaihdetaan? Olen kotihoidon asiakas ja olen puhelimitse ollut yhteydessä apteekkiin ja ilmoittanut, ettei minulle toimitettavia lääkkeitä saa vaihtaa ellen sitä erikseen pyydä.

Vaikka apteekilla on velvollisuus tarjota asiakkaalle lääkevaihdon kautta edullisempi vaihtoehto, kuitenkin sekä asiakkaalla että lääkärillä on oikeus myös kieltää lääkevaihto.

Kotihoidon asiakkaana olette varmaan tehneet apteekkinne kanssa kanta-asiakas- tai tiliasiakassopimuksen. Näissä sopimuksissa yleensä kysytään, haluaako asiakas vaihtaa lääkkeensä edullisempiin valmisteisiin. Sopimuksen tieto kirjataan apteekkijärjestelmään, joten apteekin koko farmaseuttinen henkilökunta on selvillä asiakkaan tahdosta.

Asia muuttuu erilaiseksi, jos olette mukana lääkkeiden annosjakelupalvelussa eli apteekki toimittaa teille lääkkeet annosjaeltuina pusseihin tai dosetteihin. Tällöin ette voi itse päättää lääkevaihdosta. Annosjakelussa käytetään aina edullisimpia rinnakkaisvalmisteita, sillä palvelun on tarkoitus vähentää lääkehoidon kustannuksia. Annosjakelukeskuksissa, joissa lääkkeet jaellaan pusseihin tai dosetteihin, ei ole edes mahdollisuutta varastoida annosjakelukoneissa kaikkia mahdollisia rinnakkaisvalmisteita.

Myös Kelan myöntämällä maksusitoumuksella apteekista toimitetaan aina edullisempi viitehintaputken sisällä oleva valmiste, eikä asiakas voi kieltää lääkevaihtoa.

Lääkevaihtoja joudutaan tekemään välillä myös esimerkiksi lääkkeiden saatavuusongelmien vuoksi.
Pyydän teitä olemaan yhteydessä omaan apteekkiinne, niin saatte selvityksen, mistä teidän kohdallanne on kyse.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU