‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  15.06.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Miksi kaikista reseptilääkkeistä ei saa korvausta?

Olen huomannut, että yhä useammasta reseptilääkkeestä ei saa korvausta? Kuka päättää mitä korvataan?

"Lääkkeiden korvattavuuksiin liittyvät asiat ovat monisyisiä eikä yksiselitteistä vastausta kysymykseen ole.

Lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden korvattavuudesta päättää sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta eli Hila.

Korvattavuuden vahvistamista hintalautakunnalta hakee valmistetta myyntiin tuova yritys. Kun korvattavuudesta päätetään, otetaan huomioon monia asioita. Siinä huomioidaan esimerkiksi lääkkeen hoidollinen arvo ja korvattavuudella saavutettavat hyödyt verrattuna muihin saman sairauden hoidossa käytettäviin lääkevalmisteisiin.

Jotta valmiste pääsee korvattavuuden piiriin, on sen oltava myös hinnaltaan kohtuullinen. Toisaalta korvattavuutta ei myönnetä nykyisin esimerkiksi tilapäisten eikä oireiltaan lievien sairauksien hoitoon käytettäville lääkkeille. Esimerkiksi yskänlääkkeet ja useimmat silmätulehdukseen käytettävät antibiootit pudotettiin lääkekorvausjärjestelmän piiristä jo useita vuosia sitten. Koska Kela korvaa vain sairauksien hoitoon käytettäviä valmisteita, ei esimerkiksi raskauden ehkäisyyn tarkoitetuista valmisteista saa korvausta.

Joskus valmisteella ei ole Kelan korvattavuutta sen vuoksi, että lääkeyritys ei ole hakenut sitä tai Hila on syystä tai toisesta hylännyt hakemuksen.

Myös yleisesti lääkekorvausjärjestelmään aika ajoin tehtävät muutokset vaikuttavat lääkekorvauksiin. Vuonna 2016 käyttöön otettu vuosittainen 50 euron alkuomavastuu tulee edelleen monille yllätyksenä. Lääkkeistä saa Kela-korvauksen siis vasta sen jälkeen, kun on vuoden alusta lähtien ensin maksanut korvattavista valmisteista täyden hinnan 50 euroon asti.

Lääkkeiden hinnat ja korvattavuudet voi kätevästi tarkistaa Lääkehaku-palvelusta (lääkehaku.fi). Myös apteekissa autamme lääkekorvauskysymyksissä parhaamme mukaan."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 2/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU