‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.04.2023   |  PETTERI HENRIKSSON   |  ISTOCKPHOTO

Miksi koiran lääkettä ei voi vaihtaa?

Eläinlääkäri oli määrännyt koiralleni lääkettä, jota ei löytynyt apteekista. Jouduin käymään apteekissa kaksi kertaa, koska lääke tilattiin apteekkiin. Eikö olisi ollut helpompaa vaihtaa lääke johonkin halvempaan ihmislääkkeeseen, niistä kun usein tuntuu löytyvän halvempia rinnakkaisvalmisteita?

"Apteekin tekemän lääkevaihdon avulla voidaan usein ratkoa saatavuusongelmia ja pienentää lääkekustannuksia, mutta valitettavasti lääkevaihto on käytössä vain ihmisille tarkoitetuissa lääkkeissä.

Lääkealaa valvova viranomainen Fimea vahvistaa neljännesvuosittain keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon, ja apteekki saa suorittaa lääkevaihdon vain tämän luettelon mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että eläimille määrätyiltä resepteiltä on toimitettava täsmälleen reseptissä määrättyä valmistetta, eikä sitä voi koskaan vaihtaa toiseksi lääkkeeksi.

Eläimiä hoidetaan vain eläimille tarkoitetuilla lääkevalmisteilla, joiden on lisäksi oltava kyseiselle eläinlajille tarkoitettuja. Ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä käytetään eläinlääkinnässä vain, jos eläimille tarkoitettua lääkevalmistetta ei ole olemassa.

Pahoittelen, että jouduitte tekemään kaksi apteekkikäyntiä. Apteekeilla on lääkkeiden varastointivelvoite. Valitettavasti toisinaan tulee tilanteita, jolloin apteekki joutuu tilaamaan asiakkaalle lääkkeen, jolle ei ole säännöllistä kysyntää.

Lääkehaku.fi-palvelu auttaa löytämään apteekin, jossa tarvittava lääke on varastossa juuri sillä hetkellä. Jos tämä kätevä verkkopalvelu ei ole tuttu, autamme apteekissa mielellämme myös sen käytössä."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU