‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  27.10.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi lääke on kalliimpi reseptillä?

Miksi jotkut lääkärin määräämät lääkkeet ovat kalliimpia ostettaessa reseptillä kuin ilman reseptiä? Pitää joka kerta kysyä apteekissa kummalla tavalla tulee itselle halvemmaksi.

"Kun apteekki toimittaa lääkkeen reseptillä, sen hintaan lisätään toimitusmaksu 2,39 euroa. Tähän kohtuullisen pieneen maksuun sisältyy farmaseuttinen toimitustyö mukaan lukien lääkkeen käyttöohjeen tarkastus ja lääkeneuvonta sekä lääkevarmennus. Itsehoitolääke, josta ei saa Kela-korvausta, on siis tuon toimitusmaksun verran kalliimpi reseptillä ostettaessa.

Reseptitoimitukset tallentuvat sähköiseen Kanta-arkistoon, josta myös muu terveydenhuolto voi tarvittaessa tarkastella niitä. Sairaaloiden lääketurvallisuudesta vastaavat tahot esittivät vastikään toivomuksen, että verenkiertolääkkeenä käytettävät asetyylisalisyyhappovalmisteet toimitettaisiin aina reseptillä, jotta ajantasaiset lääkitystiedot olisivat käytettävissä esimerkiksi kiireellisten leikkausten ja muiden toimenpiteiden yhteydessä. Toisin sanoen, toimitusmaksun maksamalla saa myös lisää turvallisuutta.

Apteekin lääkeneuvontaan kuuluu myös hintaneuvonta, ja asiakas päättää saamansa neuvonnan perusteella säästön merkityksestä itselleen."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU