‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  30.01.2019

Mitä haittoja Norgesicin ja Xalatanin yhteiskäytöstä on?

Wikipediasta sain tiedon, että Norgesic sisältää orfenadriinia, jota ei voi käyttää, jos on silmänpainetauti. Mihin tämä rajoitus perustuu? Mitä aiheutuu, jos käyttää silmänpainetta alentavia Xalatan (latanoprosti) -tippoja ja Norgesic (orfenadriini) -särkylääkettä selkä- ja lonkkakivun hoitoon. Mikä lääkkeiden yhteisvaikutus on?

Ennen kuin uusi lääke otetaan käyttöön, kannustan aina tarkistamaan lääkkeiden yhteensopivuuden. Yhteensopivuuden voi helposti varmistaa apteekista farmaseutilta tai proviisorilta.

Tässä tapauksessa lääkkeet eivät varsinaisesti reagoi keskenään, mutta orfenadriini pahentaa glaukoomapotilaan oireita.

Orfenadriini on vahvasti antikolinerginen aine. Antikolinerginen tarkoittaa keskushermostossa esiintyvän aineen, asetyylikoliinin, vaikutuksen estämistä. Osa antikolienergisistä vaikutuksista on lääkkeiden toivottuja vaikutuksia. Ei-toivottuja antikolinergisia haittoja ovat muun muassa suun kuivuminen, näöntarkkuuden heikentyminen, huimaus, ummetus ja virtsaamiseen liittyvät vaikeudet. Haittojen todennäköisyys kasvaa, jos potilaalla on käytössä useampi antikolinergisesti vaikuttava aine.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU