‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  15.06.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Miten annostella parasetamolia pienelle aikuiselle?

Kuinka parasetamolin annostus lasketaan henkilölle, joka on täysi-ikäinen, mutta painaa reilusti alle 50 kiloa? Pienikokoisena aikuisena pohdin usein tätä, koska itsehoitolääkkeiden ohjeessa mainitaan sopiva annostelu vain yli 50 kiloa painaville aikuisille tai vaihtoehtoisesti lapsille / nuorille.

"Näin tosiaan on. Parasetamolin itsehoitolääkepakkauksista ei löydy helposti annostusta pienikokoiselle aikuiselle. Parasetamolin annostelu perustuu kuitenkin vahvasti lääkkeen käyttäjän painokiloihin, joten suosittelisin reilusti alle 50 kiloa painavalle aikuiselle 33–50 kiloisten lasten annostelua. Tällöin annosteluohje olisi 500 milligramman vahvuudella 1 tabletti korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.

Itse asiassa tämä on perusohje myös yli 50 kiloa painavien aikuisten annostelulle, sillä lääkkeitä käytettäessä kannattaa suosia mahdollisimman pientä tehokasta annosta.

Parasetamoli on hyvin siedetty kipu- ja kuumelääke, ja se soveltuu myös monille pitkäaikaislääkityksiä käyttäville vähäisten yhteisvaikutusriskien vuoksi. Parasetamolin yliannostus saattaa kuitenkin aiheuttaa vakavankin maksavaurion, joten tämänkin vuoksi sen annostelussa kannattaa olla tarkkana. Jos vaiva pitkittyy tai tämä annostelu tuntuu riittämättömältä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU