‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.02.2023   |  EIJA NOUSIAINEN

Onko kellonajalla väliä?

"Minulla on kolesterolilääke, jota ohjeistetaan ottamaan kerran päivässä. Pitääkö lääke ottaa illalla vai aamulla?"

"Veren korkeiden rasvapitoisuuksien, tavallisimmin kolesterolin, hoitoon käytetään meillä eniten statiineja. Kolesterolia syntyy elimistössä eniten yöllä, joten illalla otettu kolesterolilääke on tehokkaimmillaan yöllä ja estää siten parhaiten kolesterolin muodostumista. Tämän vuoksi suurin osa statiineista ohjeistetaan ottamaan illalla tai nukkumaan mennessä.

On kuitenkin olemassa pitkävaikutteisia statiineja, atorvastatiini ja rosuvastatiini, joiden teho säilyy tasaisempana koko vuorokauden. Näiden kohdalla ei ole niin suurta merkitystä mihin aikaan vuorokaudesta lääkkeen ottaa.

Etsetimibiä käytetään yleensä yhdessä statiinin kanssa silloin, kun statiinin teho ei yksin riitä. Etsetimibi estää kolesterolin imeytymistä ohutsuolesta. Tämän lääkkeen voi ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Erityistapauksissa korkean kolesterolin hoitoon käytetään myös kolestyramiinia, joka sitoo suolistossa sappihappoja. Sappihappojen lisääntynyt eritys johtaa kolesterolin kiihtyvään hajoamiseen maksassa. Kolestyramiini vaikuttaa myös monien muiden lääkkeiden imeytymiseen, joten sen annosteluaikataulu joudutaan sovittelemaan muiden käytössä olevien lääkkeiden kanssa."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 4/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU