‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  25.04.2023   |  PETTERI HENRIKSSON   |  INGIMAGE

Peräpuikko vai oraaliliuos kuumeeseen?

Kumpi on parempi tapa antaa kuumelääkettä pienelle lapselle: nestemäinen lääke vai peräpuikko?

"Perinteisesti pienten lasten kuumetta on lääkitty peräpuikoilla, koska neuvoloissa on niitä suositeltu. Peräpuikko eli suppo työnnetään syvälle peräsuoleen, josta lääkeaine imeytyy verenkiertoon.

Peräpuikoista lääkeaineiden imeytyminen on kuitenkin epävarmempaa ja hitaampaa kuin suun kautta otettavista valmisteista. Suositeltavampaa olisikin käyttää suun kautta otettavia nestemäisiä valmisteita eli oraalinesteitä. Ne annostellaan mittaruiskulla, mittalusikalla tai mittamukilla lapsen suuhun. Koska oraalineste annostellaan tilavuuden mukaan, annos voidaan säätää tarkkaan lapsen painon mukaisesti.

Useimmat lääkkeet otetaan suun kautta, joten lapsen olisi hyvä tottua tähän tapaan mahdollisimman pienestä pitäen. Jos lapsi oksentelee runsaasti, peräpuikko on siinä tilanteessa hyvä lääkkeen antotapa.

On myös lääkkeitä, joita on saatavana nimenomaan lapsille suunniteltuina suussa hajoavina tabletteina tai pehmeinä purukapseleina. Isommalta lapselta saattaa myös onnistua pienen tabletin nielaiseminen kokonaisena. Tablettia ei kuitenkaan pidä itse ryhtyä murskaamaan lapsen nieltäväksi ilman, että apteekista on varmistettu, että se ei vaaranna lääkkeen vaikutusta."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU