‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.10.2022   |  PETTERI HENRIKSSON   |  ISTOCKPHOTO

Voiko apteekkiin tuoda koiran?

Viimeksi apteekissa asioidessani toisella asiakkaalla oli mukanaan koira. Koin tämän haastavana, koska saan voimakkaita allergiaoireita lemmikeistä. Onko koirien tuominen apteekkiin oikeasti sallittua?

"Apteekit ovat elintarvikehuoneistoja, joiden asiakastiloihin voi tuoda lemmikin toimijan suostumuksella ja tämän antamin rajauksin. Suostumuksesta ja mahdollisista rajauksista on ilmoitettava elintarvikehuoneiston sisäänkäynnin luona.

Jokainen apteekki päättää siis itsenäisesti, miten suhtautuu koirien tuomiseen asiakastiloihin. Opas- ja avustajakoirat ovat luonnollisesti aina tervetulleita kaikkiin apteekkeihin.

Kaikkien asiakkaiden terveyden ja yhdenvertaisuuden huomioiminen vaatii apteekilta jonkin verran pohdiskelua ja arviointia. Noin 15 prosenttia suomalaisista saa allergisia oireita lemmikkien takia, ja nämä oireet voivat vaihdella hyvin lievistä todella voimakkaisiin. Tästä syystä Allergia-, iho- ja astmaliitto suosittelee lemmikkien jättämistä kotiin asioinnin ajaksi. Apteekin ulkopuolella ei useinkaan ole turvallista paikkaa jättää koiria asioinnin ajaksi. Toisaalta joka kolmannessa taloudessa on jokin lemmikki, ja ihmisten mukana kulkeutuvien allergeenien vuoksi herkimmät allergikot voivat saada oireita myös tiloissa, joissa ei ole ollut eläimiä.

Suosittelen, että tiedustelette apteekista etukäteen, miten siellä suhtaudutaan lemmikkeihin. Muistakaa kuitenkin, että apteekin tai minkä tahansa liikehuoneiston ”lemmikkikielto” ei sulje pois eläinallergeenien mahdollisuutta."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU