‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  09.05.2023   |  PETTERI HENRIKSSON

Voinko noutaa äitini lääkkeet?

Mitä minulla pitää olla mukana apteekissa, jos haen äitini reseptilääkkeitä? Riittääkö äidin Kela-kortti?

"Reseptitiedot ovat salassa pidettäviä terveystietoja, joista ei apteekissa voida ulkopuolisten kanssa keskustella ilman asiakkaan lupaa. Reseptilääkkeen ostajan tulee aina osoittaa oikeutensa vastaanottaa lääke, ja apteekilla on velvollisuus todeta tämä oikeus.

Vähimmäisvaatimus on puolesta asioitavan, tässä tapauksessa äidin, Kela-kortin esittäminen ja hänen haluamansa lääkkeen nimeäminen. Tällaisessa tilanteessa apteekki voi kuitenkin ainoastaan toimittaa kyseisen lääkkeen. Tietoja muista resepteistä ja esimerkiksi reseptin uusimispyyntöä ei voida lähettää pelkällä puolesta asioitavan Kela-kortin esittämisellä. Näitä toimenpiteitä varten puolesta asioiva tarvitsee valtuuden. Apteekkikohtaisen valtuuden voi tehdä paperilomakkeella, jonka saa pyydettäessä apteekista. 

Kätevämpi tapa antaa läheiselle oikeus apteekkiasioiden hoitoon on suomi.fi-palvelussa tehtävä sähköinen valtuutus. Sähköisellä valtuutuksella puolesta asioiva henkilö saa tietoa kaikista resepteistä ja voi myös esittää reseptin uusimispyynnön. Tällöin puolesta asioija ei myöskään tarvitse Kela-korttia tai muita asiakirjoja, ainoastaan oman henkilöllisyystodistuksensa. Valtuutus toimii kaikissa Suomen apteekeissa.

Ihanteellista olisi, että kaikki täysi-ikäiset hakisivat itse reseptilääkkeensä, jolloin lääkeneuvonta parhaiten tavoittaa lääkkeen käyttäjän ja voimme vapaasti keskustella kaikista lääkkeisiin liittyvistä asioista."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2023

Vastausta muokattu 15.5.: Tarkennettu, mihin paperinen valtuus oikeuttaa.

Apteekki

APTEEKKIHAKU