‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  12.10.2023   |  PETTERI HENRIKSSON   |  INGIMAGE

Miksi sain masennuslääkettä unettomuuteen?

"Lääkäri määräsi uniongelmiini Triptyl-nimisen lääkkeen. Pakkausselosteen mukaan kyseessä on masennuslääke. Voinko jäädä riippuvaiseksi lääkkeeseen ja voiko sillä olla vaikutuksia mielialaani? "

Jokaiselle lääkkeelle on myyntiluvan myöntämisen yhteydessä hyväksytty käyttötarkoitukset annostuksineen. Lääkäri voi kuitenkin harkintansa mukaan määrätä lääkkeitä myös muihin käyttötarkoituksiin ja muilla annostuksilla. Lääkärin harkinta perustuu aina lääketieteelliseen asiantuntemukseen.

Mainitsemanne Triptyl-lääke sisältää amitriptyliiniä, ja se tuli markkinoille 1960-luvulla masennuslääkkeenä.

Nykyään sitä käytetään paljon myös muihin käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi uniongelmissa Triptylin käyttö on nykyään hoitosuositusten mukaista, vaikka sitä ei pakkausselosteessa mainitakaan.

Teidän ei tarvitse epäröidä lääkkeen aloittamista. Jos ette kärsi masennuksesta, lääkkeellä ei ole vaikutusta mielialaanne. Triptyl ei myöskään ole varsinaisten unilääkkeiden tavoin riippuvuutta aiheuttava lääke.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että univaikeuksien lääkehoito on usein haastavaa, ja välillä joudutaan tekemään kokeiluja ennen kuin paras hoito löytyy. Toivottavasti teillä on mahdollisuus keskustella lääkärin kanssa, minkälaista apua univaikeuksiin saitte tästä lääkkeestä.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Lue lisää:

Miten ma­sen­nus­lää­ki­tys lo­pe­te­taan?

Miksi kaikista reseptilääkkeistä ei saa korvausta?

Miksi vaihtokielto ei näy apteekissa?

Apteekki

APTEEKKIHAKU