Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

  |  06.07.2016

Melanooma yleistyy nopeasti

Auringonoton riskit ovat suomalaisilla hyvin tiedossa, mutta asenteet muuttuvat hitaasti, selviää Säteilyturvakeskuksen tekemästä kyselytutkimuksesta.

UV-säteilyn tiedetään lisäävän ihosyövän riskiä, mutta tieto ei muuta käyttäytymistä: kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa, ja erityisen välinpitämättömiä riskejä kohtaan ovat nuoret. Ruskettuminen, rentoutuminen ja auringon ottaminen ovat monille tärkeämpiä kuin mahdollinen terveyshaitta.

Auringolta suojautumiseen olisi kuitenkin syytä: ihomelanooma on Suomen nopeimmin yleistyvä syöpä, ja myös muiden ihosyöpien määrät kasvavat vauhdilla. Melanoomaan sairastuneiden määrässä on vuodesta 2005 alkaen ollut kasvua reilut kuusi prosenttia vuodessa. Vuonna 2014 sairastui jo lähes 700 miestä ja 670 naista.

UV-säteily on merkittävin melanooman riskitekijä, ja riittävällä suojautumisella voitaisiinkin ehkäistä 95 prosenttia melanooma-tapauksista. Ihon väri ja muut perinnölliset tekijät vaikuttavat myös melanoomariskiin: herkästi palavat, vaaleaihoiset ihmiset sairastuvat herkemmin kuin tummempi-ihoiset.

JENNI JUNTUNEN