‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  17.06.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Allergiahyllylle vai lääkäriin?

Olen kolmekymppinen mies, ja minulle ilmaantui tänä keväänä ensimmäistä kertaa silmäoireita, joiden epäilen olevan allergiaa. Uskallanko kokeilla ilman reseptiä saatavia valmisteita omin päin vai pitäisikö minun käydä ensin lääkärillä?

"Allergian oireet voivat ilmaantua missä iässä tahansa. Tärkeintä on tunnistaa oireilu, jolloin pääsee hoitamaan vaivaa oikein. Silmissä siitepölyallergia aiheuttaa usein punoitusta, kutinaa, kirvelyä ja silmien vuotamista.

Aikuiset voivat kokeilla ensin allergian hoitoa apteekista ilman reseptiä saatavilla valmisteilla, lasten kohdalla suositellaan diagnoosin varmistamista lääkärillä.

Silmäoireisiin suositellaan ensisijaisesti antihistamiini­silmätippoja. Ne rauhoittavat nopeasti ja tehokkaasti silmien kutinaa ja punoitusta. Vaikutus alkaa jo tunnin sisällä annostelusta.

Silmäoireita voi hoitaa myös natriumkromoglikaatti­tipoilla, jotka hillitsevät tulehdussolujen muodostumista silmissä. Näiden tippojen vaikutus alkaa kuitenkin selvästi hitaammin, ja tarve pitäisi pystyä ennakoimaan jo pari viikkoa ennen oireiden alkua.

Jos paikallishoito ei auta tarpeeksi, voi lisäksi kokeilla suun kautta otettavia antihistamiineja. Tablettivalikoima on runsas, eikä niiden käyttö rajoita elämää, sillä nykyään löytyy tehokkaita, väsyttämättömiäkin valmisteita.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos itsehoitolääkkeet eivät säännöllisesti käytettynä helpota oloa riittävästi. Vaikeita silmäoireita ei kannata seurata pitkään. Jos silmät tuntuvat kipeiltä tai valonaroilta, alkavat rähmiä, silmäoireet ovat toispuoleisia tai näkö heikkenee, on syytä varata aika lääkärille."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU