‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  24.02.2017

Apua lonkkakipuun

Huomasin apteekin hyllyllä miedompaa 250 milligramman vahvuista Pronaxenia. Olen joskus saanut vahvoja reseptillä. Eikös näitä mietoja voi käyttää aika huoletta? Minulla on paha lonkkakipu eikä mikään meinaa auttaa. Arcoxiaa ja Panadolia sain lääkäriltä.

Ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet sisältävät samoja lääke­aineita kuin reseptilääkkeet. Vaikuttavan aineen määrä on usein sama, mutta pakkauskoko pienempi. Ja vaikka vahvuus olisi itsehoidossa miedompi, liittyy lääkkeen käyttöön silti samat riskit kuin reseptillä saataviin vahvuuksiin.

Muista käytössä olevista lääkkeistä kannattaa aina kertoa apteekissa. Esimerkiksi teidän tapauksessanne kahden tulehduskipulääkkeen, Pronaxenin ja Arcoxian, yhteiskäyttö lisää mahan ja suoliston haavautumisriskiä. Riski ei ole mitätön. On arvioitu, että tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin mahahaavoihin kuolee vuosittain noin 300 ihmistä.

Panadol eli parasetamoli on kipulääke mutta ei tulehdus­kipulääke. Sitä voi käyttää yhtä aikaa Arcoxian tai muiden tulehduskipulääkkeiden kanssa.

Se, että lääkäri on määrännyt teille mahaystävällisempää uudemman polven tulehduskipulääkettä, Arcoxiaa, voi kertoa siitä, että riskinne saada mahahaava tai muu vaurio on suurentunut. Teidän kannattaakin keskustella kivun hoidosta lääkärin kanssa, jotta voitte löytää kipuihin tehoavan, turvallisen ja vatsaystävällisen lääkehoidon.

Ilman reseptiä saatavien lääkkeiden käytössä kannattaa muistaa, että voimakas ja/tai pitkään, yli kaksi viikkoa, kestänyt kipu kuuluu aina lääkärin arvioitavaksi.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU