‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.01.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Auttaisiko vadelmanlehtiuute kuukautiskipuihin?

Olen kolmekymppinen nainen ja kärsinyt jo puolet elämästäni voimakkaista kuukautiskivuista. Nykyisin vatsani on niin ärtynyt, että se ei tahdo kestää tulehduskipulääkkeitä. Työterveyshoitaja suositteli kysymään jotain vadelmanlehtivalmistetta apteekista, onkohan tämä ihan humpuukia?

Työterveyshoitajanne on selkeästi perehtynyt asiaan. Apteekista on tosiaan saatavana uudehko kasviperäinen lääke, virallisesti kasvirohdosvalmiste, jonka vaikuttava aine on vadelmanlehtiuute, Rubus ideaus.

Vadelmanlehtiuutetta on käytetty maailmalla vuosikymmeniä kuukautiskipujen hoidossa. Se ei ole käynyt läpi samanlaisia tutkimuksia ja tehon määrityksiä kuin tavanomaiset lääkkeeksi rekisteröidyt valmisteet. Näyttö perustuu siis yksinomaan sen pitkään jatkuneeseen käyttöön.

Kuukautiskivut johtuvat yleensä siitä, että kohdun limakalvon tuottamat prostaglandiinit aiheuttavat kohdun supistelua, joka johtaa kipuun kuukautisten aikana. Vadelmanlehtiuute sisältää ellagiinihappoa, jonka teoreettinen vaikutusmekanismi perustuu prostaglandiinien tuotannon estoon, jolloin kohtu rentoutuu ja kipu lievittyy.

Vadelmanlehtiuute soveltuu lievien supistuksenomaisten kuukautiskipujen hoitoon aikuisille naisille. Käyttö­kokemusten mukaan kivut lievittyvät noin puolessa tunnissa. Valmisteella ei toistaiseksi ole tunnettuja haitta­vaikutuksia eikä myöskään raportoituja ­yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Uute ei myöskään ärsytä vatsaa, joten se voisi olla vatsaystävällisenä vaihtoehtona kokeilemisen arvoinen.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 4/2021

Apteekki

APTEEKKIHAKU