‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.01.2020

B12-vitamiinin runsas saanti ei ole haitallista

Terveydeksi!-lehden numerossa 3/2019 Apteekkari vastaa -palstalla vegaani pohti, voiko hän saada liikaa B12-vitamiinia. Kysyjän veren B12-vitamiinipitoisuus oli korkea, ja sen vuoksi hän oli jättänyt pois B12-vitamiinia sisältävän monivitamiinin arvellen, että saa vitamiinia jatkossa B12-vitamiinia sisältävistä kasvimaitotuotteista.

Haluaisin vielä täydentää vastausta vegaanin näkökulmasta. Suuretkaan määrät vesiliukoista B12-vitamiinia eivät ole vaarallisia. Korkea pitoisuus veressä ei sekään ole haitallista, mutta kertoo siitä, että kysyjällä on varaa joko pienentää annostusta tai harventaa vitamiiniin ottotiheyttä. Yleinen ravitsemussuositusten parin mikrogramman saantisuositus on ensisijaisesti sekasyöjille laadittu, tilanteeseen, jossa vitamiinia saadaan useita kertoja päivässä. Jos B12-vitamiinia ottaa lisänä kerran päivässä tai harvemmin, suositeltavat määrät vegaaneille ovat suurempia. Tarkemmat ohjeet löytyvät Vegaaniliiton sivuilta.

Jos käyttää B12-vitamiinin lähteenä vain täydennettyjä tuotteita, on tärkeää käyttää niitä säännöllisesti ja riittävästi, jotta saanti ei jää vajaaksi. Vitamiinin määrät vaihtelevat eri valmistajien tuotteissa ja luomukasvimaidoissa ei ole lainkaan lisättyjä vitamiineja. Raskaana olevien ja imettävien vegaanien on varminta käyttää vitamiinilisää purkista.

Johanna Kaipiainen, ETM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Vegaaniliitto ry

**

Voit lähettää kysymyksesi apteekkareille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU