‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.01.2019

Halkeilevatko sormenpäät vitamiinin puutteesta?

Miehelläni on monessa sormessa, varsinkin peukaloiden kulmissa, kiusallisen kipeitä pykimiä, haavoja, jotka eivät millään umpeudu. Hän on jo käyttänyt vaikka mitä rasvaa, rasvaistakin, mutta haavat eivät parane. Voisiko olla kyse vitamiinin puutteesta?

Vitamiineista kirjoitellaan paljon, ja ehkä siksi vitamiinitabletti tuntuu hyvältä ja helpolta ratkaisulta.

Epäilen, että haavaumat johtuvat kuitenkin liian kuivasta ihosta. Jos työtehtävissä kädet kastuvat jatkuvasti ja varsinkin, jos käyttää voimakkaita pesuaineita, iho kuivuu ja ärtyy. Toisaalta varsinkin syksyllä ja talvella tuulinen ilma, kylmyys ja välillä käsineittä liikkuminen edesauttavat ihon kuivumista.

Käsien kuivumisen ennaltaehkäisy käsiä suojaamalla ja rasvaamalla kerran pari päivässä sekä miedon pesunesteen tai -öljyn käyttö olisi helpompaa kuin huonosti paranevien pykimien hoitaminen.

Tehokkain tapa hoitaa pykimiä on keinoiho, jonka alla ihosolut uusiutuvat ja pykimät paranevat. Hydrokolloidilaastarin, esimerkiksi Compeedin, alla kosteissa lämpimissä olosuhteissa ihosolujen uudistumisnopeus kaksinkertaistuu ja terveet ihosolut kasvattavat haavat umpeen. Laastarit kiinnitetään kuivalle puhtaalle iholle ja niiden annetaan olla niin kauan kuin ne pysyvät kiinni, tavallisesti muutamia päiviä. Elleivät haavat ole parantuneet laastarin irtautuessa, tilalle voi kiinnittää uuden laastarin. Käsiä voi pestä tavallisesti, mutta kannattaa varoa, ettei käsivoide joudu kosketuksiin laastarin kanssa. Rasva irrottaa laastarin liiman.

Perinteisempi tapa on käyttää suhteellisen rasvaisia perusvoiteita tai tehoaineita, kuten B5-vitamiinia, keramideja tai sukralfaattia, sisältäviä voiteita ja puuvillaisia suojakäsineitä. Kuten toteatte kysymyksessänne, ne eivät aina toimi ehkä siksi, että on vaikea voidella riittävän usein. Ennaltaehkäisyyn ne sopivat monelle hyvin.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU