‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  07.01.2020

Kannattaako lääke pureskella?

Minulla on tapana pureskella Voxra-tablettini. Minkälaisia haittavaikutuksia tästä voi tulla? Olen lukenut palstoilta, että ne voivat syövyttää ruokatorvea ja vatsalaukkua. Minulla on myös tapana pureskella monia muitakin lääkkeitä, koska ajattelen, etteivät ne imeydy kunnolla, jos nielaisen.

Voxran pureskeleminen on vaarallista. Se pitää lopettaa heti. Nettipalstojen lääkekeskustelujen suhteen suosittelisin varovaisuutta, sillä niissä on paljon virheitä ja on vaikea erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

Voxran pureskeleminen on vaarallista. Se pitää lopettaa heti.

Voxra sisältää bupropionihydrokloridia, joka on lääke vakavan masennuksen hoitoon. Pakkauksen ohjeissa kehotetaan nielemään tabletit kokonaisina, eikä niitä saa pureskella, murskata tai edes puolittaa. Näitä ohjeita tulee noudattaa.

Tableteissa on erityinen pitkävaikutteinen rakenne, josta lääkeaine vapautuu vähitellen vuorokauden aikana. Hoidossa tavoitellaan mahdollisimman tasaista lääkeainepitoisuutta elimistössä koko vuorokaudeksi. Kun tabletin puree, sen sisältämä lääkeainemäärä vapautuu samalla kerralla ja lääke pääsee imeytymään hyvin lyhyen ajan kuluessa. Pitoisuudet elimistössä nousevat hetkellisesti liian korkeiksi, mikä lisää haittavaikutusten vaaraa. Pahimmillaan riski tajuttomuus-kouristuskohtauksille kasvaa.

Toisaalta osa vuorokaudesta kuluu kokonaan ilman lääkettä. Hoito ei tehoa parhaalla mahdollisella tavalla. Suosittelen keskustelemaan tästä hoitavan lääkärin kanssa.

Bupropionin ruuansulatuskanavan haittoja voivat olla suun kuivuminen ja maha-suolikanavan häiriöt, kuten pahoinvointi, oksentelu ja ummetus. Muita yleisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa unettomuus, mielialan muutokset, keskittymishäiriöt, päänsärky ja huimaus.

Lääketehtaissa tehdään paljon töitä, jotta lääkkeiden käyttö olisi mahdollisimman helppoa. Tavoit­teena on, että potilas saa lääkkeistä parhaan mahdollisen hyödyn ja että hän välttää lääkkeen mahdollisesti ­aiheuttamat haitat. Lääkkeiden imeytymistä tutkitaan tarkasti, ja myös pakkauksissa olevat ohjeet perustuvat tutkimuksiin. Kokonaisista tableteista lääkeaineet imeytyvät kuten on tarkoitus.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkareille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU