‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  31.08.2018

Kauanko silmätipat säilyvät?

Minulla on toinen silmä alkanut hieman punoittaa. Pari kuukautta sitten minulla oli silmätulehdus, ja sain siihen silmätippoja. Silmä ei punota niin pahasti, joten voisinko laittaa edellisellä kerralla ostettuja silmätippoja? Pakkauksessa lukee, että tuote säilyy 28 päivää avattuna jääkaapissa. Voinko käyttää kyseisiä silmätippoja vai pitääkö lähteä ostamaan uusia?

Bakteerin aiheuttamaan silmätulehdukseen määrätään yleensä antibioottitippoja, ja oletan, että tästä on kyse nytkin. Tipat ovat kuuri, ja 28 päivän kuluttua pakkaus on tuotava apteekkiin hävitettäväksi. Antibioottien kanssa on hyvä olla huolellinen, jotta ei kehity vastustuskykyisiä bakteereja.

Nyt kun kyseessä on uusi tulehdus, on mentävä lääkäriin, koska tulehduksen aiheuttaja saattaa olla jokin muu, ja vanhentuneita tippoja ei voi käyttää. Silmä on hyvin arka elin, ja sen kanssa täytyy olla varovainen. Kun silmä alkaa oireilla, ei kannata odotella päivää-paria pidempään vaan pitää mennä lääkäriin, varsinkin, jos oireet pahenevat koko ajan.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU