‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  10.06.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Käyttämättömät lääkkeet Ukrainaan?

"Olisiko mahdollista, että apteekit keräisivät ylimääräiset käyttämättä jääneet lääkkeet ja toimittaisivat ne Ukrainaan? Luulen, että näitä löytyisi paljon."

Suomalaiset apteekit ovat jo vuosia ottaneet vastaan vanhentuneet ja tarpeettomiksi käyneet lääkkeet. Käyttämättä jääneiden lääkkeiden laatua ja turvallisuutta ei voida kuitenkaan taata, eikä niitä siten valitettavasti voida myöskään ”uusiokäyttää”. Vaikka valmisteella olisi vielä käyttöaikaa, se voi olla tehoton väärän säilytyksen vuoksi.

Lääkkeiden lähettäminen Suomesta ei ole paras tapa auttaa ukrainalaisia. Suomalaisissa lääkepakkauksissa kaikki tärkeät tekstit, niin käyttötarkoitus kuin käyttöohjeet, ovat vain suomeksi ja ruotsiksi. Kyrillisiin aakkosiin tottuneet ukrainalaiset eivät näitä ymmärrä. Pahimmassa tapauksessa lääkkeistä voi tulla ongelmajätettä.

Humanitaarisissa kriisitilanteissa, kuten nyt Ukrainassa, lääkeavun toimituksia koordinoivat tunnetut kansainväliset avustusjärjestöt, joilla on lääkeviennin edellyttämät luvat sekä osaaminen, menettelyt ja kanavat parhaiten käytössään. Näin toimitettujen lääkkeiden jakeluketju on jäljitettävissä eikä lääkkeiden laatu vaarannu kuljetuksen aikana. Lääkkeet eivät myöskään joudu matkalla vääriin käsiin, ja ne pystytään toimittamaan turvallisesti kohdemaan terveydenhuollon käyttöön.

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU