‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.07.2019

Kokkareita silmäluomissa ja -ripsissä – mikä auttaa?

Käytän kuivasilmäisyyden hoitoon Thealoz Duo -valmisteita. Tippoja päivisin ja geeliä öisin. Aamulla herätessäni silmäluomet ja silmäripset ovat ”kokkareina”, ja joskus on vaikeuksia saada silmäluomet auki. Joudun pesemään aamuisin silmät lämpimällä vedellä saadakseni silmät ”puhtaiksi”. Eikö peseminen kuitenkin kuivata silmiä lisää? Voiko samaa tuotetta käyttää vuosia?

Kiitos hyvästä kysymyksestänne. Olette hoitaneet silmiänne oikein eli päiväksi kannattaa valita juokseva tippa ja yöksi paksumpi geelitippa.

Silmäluomien kokkareisuus ei kuulosta tyypilliselle Thealoz Duo -valmisteiden vaikutukselle. Se voi johtua luomireunan tulehduksesta, jota on keskimäärin joka toisella kuivasilmäisellä. Tällöin silmäluomiin ja -ripsiin kertyy karstaa eli kuvaamianne kokkareita. Hoitosuositusten mukaan silmäluomien hygienia ja silmäluomien hoito on osa kuivasilmäisyyden hoitoa.

Silmäluomen reunassa sijaitsevat Meibomin rauhaset, joiden rasvaerite on tärkeä osa kyynelnestettä. Rauhasten liikaeritys, pöly, ihosta irtoava hilse ja silmämeikki voivat tukkia rauhaset – siksi säännöllinen puhdistaminen on tärkeää. Pelkkä vesipesu saattaa kuivattaa silmän alueen ohutta ihoa. Silmiä tulisikin puhdistaa siihen tarkoitetuilla tuotteilla aamuin illoin. Apteekeista löytyy hoitavia ja hellävaraisia silmien puhdistuspyyhkeitä, -liuoksia ja -geelejä. Lisäksi karstaa voi pehmentää lämpimillä vesihauteilla. Tähän tarkoitukseen apteekeista löytyy myös lämmitettäviä silmätyynyjä.

Kuivasilmäinen voi huoletta käyttää hyväksi kokemaansa tippaa ja/tai geeliä jatkuvasti. Silmä ei totu kostutusvalmisteisiin vaan niitä tuleekin käyttää säännöllisesti useamman kerran päivässä, jotta oireet eivät pahene. Säännölliseen käyttöön kannattaa aina valita säilytysaineettomia tuotteita.

Silmien kanssa pitää aina olla varovainen. Märkäinen kellertävä rähmä, varsinkin aamuisin saattaa viitata bakteeritulehdukseen. Lääkäriin tulisi mennä parin päivän kuluessa.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU