‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  16.10.2020   |  PETTERI HENRIKSSON

Kuinka kauan joditabletit säilyvät?

En löydä internetistä tietoa, kuinka kauan nyt hankitut Jodix-tabletit säilyvät käyttökelpoisina. ­Kuinka usein ne pitää uusia?

Kaikkiin lääkepakkauksiin on merkitty viimeinen käyttöpäivä, joten tietoa ei tarvitse etsiä internetistä.

Jodix-tablettien kelpoisuusaika on kolme vuotta siitä, kun ne valmistuvat lääketehtaalta. Lääkkeen toimitusketjun saavuttaessa asiakkaan osa kelpoisuusajasta on luonnollisesti jo kulunut. Varalle hankitut Jodix-tabletit on siis uusittava muutaman vuoden välein.

Lääkkeen teho ja turvallisuus taataan vain sen kestoajaksi, joten vanhentuneita lääkkeitä ei kannata käyttää.

Vanhentuneet lääkkeet on palautettava apteekkiin hävitettäväksi. Jodix-tabletteja palautettaessa on mainittava, että kyse on jodia sisältävästä lääkejätteestä. Suosittelen, että jokaisessa taloudessa tarkastetaan lääkevarasto vaikkapa kerran vuodessa, ja poistetaan vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet varastosta.

Jodix-tabletit on tarkoitettu ehkäisemään radioaktiivista jodia sisältävän ydinlaskeuman vaikutusta kilpirauhaseen. Tablettien vaikuttava aine on kaliumjodidi, joka suojaa kilpirauhasta tehokkaimmin, kun se otetaan heti tiedon laskeumasta tultua. Tabletteja pitäisi aina olla saatavilla kotona, työpaikoilla ja väestönsuojissa. Vaikka Jodix-tabletit hankitaan itse, niitä käytetään vain viranomaisten kehotuksesta.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täällä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU