‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.07.2020   |  EIJA NOUSIAINEN

Kuinka kauan kostuttavia silmätippoja voi käyttää?

Voiko kuivien silmien hoitoon käytettäviä tuotteita käyttää jatkuvasti? Ostamassani silmätippapullossa luki, että sitä saa käyttää vain kolmen kuukauden ajan.

Kuivien silmien hoitoon tarkoitettuja tippoja, geelejä, voiteita ja suihkeita on monenlaisissa pakkauksissa. Jokaisesta niistä löytyy kaksi tuotteen säilyvyysaikaa.

Tuotteen valmistushetkestä alkava kelpoisuusaika on merkitty pakkaukseen selkeällä päivämäärällä ja vuosiluvulla. Silmävalmisteet eivät kuitenkaan säily avattuna kelpoisuusaikaan asti. Tämän vuoksi valmisteissa kerrotaan myös, kuinka kauan tuotetta saa käyttää pakkauksen avaamisen jälkeen. Tällä pyritään ehkäisemään bakteerien ja muiden epäpuhtauksien joutuminen silmiin.
Tapauksessasi on kyse juuri tästä: kyseinen silmätippapullo on puhtaussyistä käyttökelpoinen kolmen kuukauden ajan pullon avaamisesta.

Avatun tuotteen käyttöaika vaihtelee kuitenkin valmistekohtaisesti. Kolmen kuukauden käyttöaika on yleinen, mutta vaihteluväli eri valmisteissa on yhdestä kuukaudesta jopa yhteen vuoteen asti. Tuotteen käyttöaika avattuna kannattaa siis tarkistaa aina pakkauksesta.

Useissa pulloon tai tuubiin pakatuissa silmävalmisteissa on tuotteen hygieenisyyden varmistamiseksi mukana säilytysaineita. Koska säilytysaineiden käytöstä silmävalmisteissa pyritään eroon, suositaan uudemmissa valmisteissa kertakäyttöpakkauksia, kuten pipettejä tai tippapullojen erilaisia teknisiä ratkaisuja, jotka pystyvät estämään bakteerien pääsyn tuotteeseen.

Kosteuttavien silmätippojen runsas käyttö on kuivasilmäisyyden hoidon kulmakivi, eikä niiden käytölle ole rajoituksia. Annostus ja käyttöaika määräytyy jokaisen henkilökohtaisen tarpeen mukaan. Tippoja kannattaa käyttää aluksi useita kertoja päivässä esimerkiksi kuukauden ajan ja sen jälkeen tarpeen mukaan.

Silmätippojen lisäksi valmistevalikoimasta löytyy myös silmägeelejä ja -voiteita, jotka soveltuvat pitkäkestoisen vaikutuksensa vuoksi hyvin esimerkiksi yöaikaiseen käyttöön. Silmäsuihkeet ovat monille käteviä, sillä ne annostellaan silmään silmäluomet suljettuna.

Omasta apteekista saa hyviä neuvoja oikean valmisteen valintaan. Pitkittyneessä ja hankalassa kuivasilmäisyydessä kannattaa käydä tutkimuksissa silmälääkärissä.

Apteekkari Eija Nousiainen, Linnanportin apteekki, Savonlinna

Lähetä kysymyksesi apteekkarille ->täältä

Apteekki

APTEEKKIHAKU