‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  10.06.2024   |  MIKA WALLIN   |  INGIMAGE

Kuinka kauan voide säilyy?

"Miten kauan avattua tuubivoidetta, esimerkiksi kortisonivoidetta, voi käyttää turvallisesti? Laskeeko lääkkeen teho aukaisun jälkeen?"

"Kaikilla lääkkeillä, myös lääkevoiteilla, on yksilölliset säilyvyysominaisuutensa. Kannattaa tarkistaa lääkepakkauksesta viimeinen käyttöpäivä ja miten pitkään tuotetta voi käyttää avaamisen jälkeen. Viimeinen käyttöpäivä löytyy ulkopakkauksesta ja myös voidetuubista. Pakkausselosteessa kerrotaan, vaikuttaako käyttöönotto kestoaikaa lyhentävästi säilyvyyteen. Niiden valmisteiden kohdalla, joiden säilyvyyteen avaaminen vaikuttaa, näppärä konsti on merkata käyttöön-ottopäivä pakkaukseen.

Lääkettä ei pidä käyttää pakkaukseen merkityn vanhenemispäivämäärän jälkeen, ja säilytyksessä tulee aina noudattaa annettuja ohjeita. Jääkaapissa säilytettävä kannattaa säilyttää jääkaapissa ja huoneenlämmössä säilytettävä kannattaa säilyttää ohjeiden mukaisesti huoneenlämmössä.

Vanhentunutta tai väärin säilytettyä lääkettä ei kannata käyttää. Kun lääke vanhenee, sen teho pienenee ja sivuvaikutukset voivat lisääntyä. Ääritapauksessa se voi muuttua jopa myrkylliseksi.

On hyvä huomioida, että myös kosmetiikkatuotteet voivat vanhentua. Vanhentuneiden ihonhoitotuotteiden käyttö voi aiheuttaa ihon ja silmien ärsytystä ja ihottumaa. Suomessa myös kosmetiikkatuotteisiin merkitään joko parasta ennen tai vähimmäis-säilyvyysaika."

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?

Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 2/2024

Lue lisää:

Soveltuvatko kaikki lääkkeet annosjakeluun?

Mikä auttaisi suonenvetoihin?

Voiko parasetamoli aiheuttaa riippuvuutta?

Apteekki

APTEEKKIHAKU