‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  11.01.2024   |  MIKA WALLIN   |  INGIMAGE

Soveltuvatko kaikki lääkkeet annosjakeluun?

"Iäkkäällä äidilläni on käytössä kymmenkunta lääkettä. Olemme harkinneet apteekin annosjakelu-palveluun siirtymistä. Sopivatko kaikki lääkkeet annosjakeluun?"

"Apteekin tarjoama koneellinen annosjakelu sopii henkilöille, joilla on käytössään paljon lääkkeitä tai lääkkeitä otetaan useita kertoja vuorokauden aikana. Palvelussa asiakas saa annosjaeltavat lääkkeensä koneellisesti pakattuna käteviin kerta-annospusseihin kahdeksi viikoksi kerrallaan.

Suurin osa tabletti- ja kapselimuotoisista lääkkeistä soveltuu annosjakeluun. Palveluun kuuluvassa lääkityksen tarkistuksessa käydään läpi koko lääkitys ja kartoitetaan myös ne lääkkeet, jotka jäävät annosjakelun ulkopuolelle. Esimerkkejä lääkkeistä, jotka eivät sovi koneelliseen annosjakeluun ovat hormonit ja osa sytostaateista ja antibiooteista. Myöskään lyhytaikaisia kuurilääkkeitä ei yleensä siirretä annosjakeluun.

Annosjakelu lisää lääkitysturvallisuutta, vähentää lääkehävikkiä ja usein myös pienentää lääkemenoja. Suosittelen ehdottomasti kysymään tarkemmin annosjakelupalvelusta apteekista. Kartoituksessa voidaan tarkemmin käydä läpi äitisi tilanne ja käytössä oleva lääkitys."

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta? Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 4/2023

Lue lisää:

Mikä on rinnakkaislääke?

Onko kellonajalla väliä?

Miten lääkkeeseen saa erityiskorvattavuuden?

Apteekki

APTEEKKIHAKU