‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  14.06.2023   |  MIKA WALLIN

Mikä on rinnakkaislääke?

Apteekissa tarjotaan usein lääkärin määräämän lääkkeen tilalle rinnakkaislääkettä? Mitä rinnakkaislääke tarkoittaa? Onko se aivan sama kuin alkuperäinen?

Rinnakkaislääkkeellä tarkoitetaan lääkevalmistetta, jossa on aina vastaava määrä samaa vaikuttavaa ainetta samassa annosmuodossa kuin alkuperäisvalmisteessa. Rinnakkaisvalmisteiden ja alkuperäisen lääkevalmisteen välillä voi olla eroja ulkonäössä, koostumuksessa, apuaineissa ja valmisteen tekotavassa.

Viranomaiset varmistavat ennen myyntiluvan myöntämistä, että rinnakkaislääke on yhtä tehokas ja turvallinen kuin alkuperäinen lääke, ja valvonta jatkuu myös myyntiluvan myöntämisen jälkeen. Rinnakkaislääkkeet tunnetaan myös termillä geneerinen lääke.

Alkuperäislääkkeelle taataan Euroopassa vähintään 10 vuoden yksinmyyntioikeus patenttisuojan kautta. Patentti-suojan umpeuduttua markkinoille tulee rinnakkaisvalmisteita, jotka ovat edullisempia kuin alkuperäisvalmiste. Edulliset rinnakkaislääkkeet mahdollistavat lääkkeiden laajemman käytön ja yhteiskunnalle mahdollisuuden kustannustehokkaampiin hoitoihin.

Suomessa lääkealaa valvova viranomainen, Fimea, vahvistaa neljännesvuosittain keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon, ja apteekki saa suorittaa lääkevaihdon vain tämän luettelon mukaisesti.

Apteekkari Mika Wallin, Kauhavan Ykkösapteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?

Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Lue lisää:

Miten lääkkeeseen saa erityiskorvattavuuden?

Miksi lääkkeessä on vieraskieliset pakkausmerkinnät?

Uskallanko vaihtaa lääkkeeni halvempaan?

Apteekki

APTEEKKIHAKU