‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  13.05.2021   |  PETTERI HENRIKSSON

Uskallanko vaihtaa lääkkeeni halvempaan?

Ovatko reseptilääkkeiden ”halpaversiot” ­tehokkaita? Ystäväni epäilee lääkkeensä rinnakkaisvalmisteen tehoa. Voiko tehossa olla eroa, entä voiko ilmetä uusia haittavaikutuksia?

Apteekissa voidaan tehdä lääkevaihto vain keskenään vaihtokelpoisiksi hyväksyttyjen lääkevalmisteiden kesken. Vaihtokelpoisuudet hyväksyy Fimea, siis sama viranomainen, joka vastaa lääkkeiden myyntiluvista.

Vaihtokelpoisissa valmisteissa on sama määrä vaikuttavaa ainetta, ja sen lisäksi ne on todettu keskenään bio­logisesti samanarvoisiksi eli niiden imeytyminen elimistöön on yhtä tehokasta.

Valmisteiden ulkonäössä, esimerkiksi tabletin värissä, muodossa tai koossa voi olla eroja. Sen sijaan tehossa, turvallisuudessa ja ­laadussa ei pitäisi olla eroja valmisteiden ­välillä. Joskus ihmetystä voi ­aiheuttaa myös se, että vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden pakkausselosteet eivät ole täysin yhtene­väiset. Eroavaisuudet eivät johdu valmisteiden eroista, vaan eroista myynti­lupaprosesseissa.

Lääkevaihdon tarkoitus on alentaa lääkekustannuksia. Tässä lääkevaihto onkin onnistunut hyvin.

Lääkevaihto on asiakkaan etu, joka kannattaa hyödyntää, jos siihen on mahdollisuus. Huomioitavaa on, että eräät lääkeryhmät on kuitenkin turvallisuussyistä rajattu lääkevaihdon ulkopuolelle. Asiakkaalla on tietysti halutessaan myös oikeus kieltää lääkevaihto.

Itse vaihdan lääkkeeni halvempaan.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täällä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU