‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  01.07.2021   |  EIJA NOUSIAINEN

Kuivattaako estrogeenin puute silmiä?

Rintasyöpä ja 86 vuoden ikä ovat vieneet estrogeenitasoni alas. Voisiko tämä olla syynä siihen, että kärsin voimakkaasta kuivasilmäisyydestä? Käytän oireisiin Thealoz Duo -tippoja, jopa kymmenenkin kertaa päivässä. Onko tästä haittaa?

"Hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat ihon ja limakalvojen kuivuusoireita, ja kuivasilmäisyys kulkee käsi kädessä niiden kanssa. Kyseessä on siis luonnollinen ikääntymiseen liittyvä oire.

Kostuttavien silmätippojen runsas käyttö ei ole haitallista. Tippoja kannattaa nimenomaan käyttää oman henkilökohtaisen tarpeen mukaan, ylärajaa annostelukerroille ei ole.

Kuivasilmäisyyden hoitoon on olemassa myös pitkäkestoisempia valmisteita, silmägeelejä ja -voiteita, jotka soveltuvat erityisen hyvin yöaikaiseen käyttöön. Silmien yöaikainen tehokosteutus auttaa yleensä vähentämään päiväoireita, jolloin kostuttavien silmätippojen päiväkäytön tarve pienenee.

Jos tästä vinkistä ei ole apua ja koette kostuttavien tippojen tiheän annostelun edelleen hankalaksi, kannattaa asia ottaa puheeksi seuraavan kerran silmälääkärillä käydessä."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU