‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  23.02.2018

Löytyisikö sopiva verenpainelääke?

Olen käyttänyt verenpainelääkkeitä yli 40 vuotta. Lääkkeistä huolimatta verenpaineen yläluku on yli 200. Monenlaisia lääkeitä on kokeiltu, joista yhdestä tuli aivan hirvittävät haittavaikutukset. Verenpaine ei silti laske tarpeeksi. Nyt käytössäni on Thyroxin, Coversyl comp, Coversyl novum, Nitrosid retard 20 mg, Primaspan, Panadol ja voiteita kuivaan ihoon. Jospa keksisitte lääkkeen verenpaineeseeni. Sellaisen jonka siedän ja joka sittenkin auttaa.

Suosittelen, että otatte heti yhteyttä omaan lääkäriinne. Verenpaineenne on nyt liian korkea.

Sopivaa verenpainelääkettä haetaan joskus testaamalla niiden lääkkeiden joukosta, joista todennäköisesti on eniten hyötyä. Pääsääntöisesti lääkkeet tehoavat, mutta osa potilaista saa niistä haittoja. Pitää siis löytää tehokas, turvallinen ja juuri kyseessä olevalle potilaalle sopiva lääke.

Kohonneen verenpaineen Käypä hoito -suosituksen mukaan käytetään mieluummin kahta tai kolmea eri lääkettä pieninä annoksina kuin suurta annosta yhtä lääkeainetta. Tavoitteena on tehon maksimointi ja haittojen minimointi.

Teidän lääkkeistänne verenpainetta alentavat Coversyl ja Coversyl comp, jotka sisältävät perindopriiliä. Compissa on lisäksi nesteenpoistolääke indapamidia.

Perindopriili alentaa verenpainetta estämällä verisuonia supistavien aineiden muodostumista elimistössä. Se myös vähentää sydämen työtä laajentamalla ääreisverisuonia. Indapamidi alentaa verenpainetta lisäämällä natriumin ja muiden suolojen erittymistä virtsaan, jolloin virtsan määrä lisääntyy ja nestettä poistuu kehosta enemmän.

Lisäksi usein sydänoireisiin käytetty Nitrosid retard eli pitkävaikutteinen nitro laajentaa verisuonia ja alentaa verenpainetta samalla, kun sydämen toiminta helpottuu. Vaikuttaisi siltä, että Teillä on myös sydämessä jotain hoidettavaa.

Kun potilaalle valitaan verenpainelääkettä, mietitään tehon ja turvallisuuden lisäksi potilaan kokonaistilannetta. Muut sairaudet, esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, ja käytössä olevat lääkkeet vaikuttavat myös verenpainelääkkeen valintaan. Coversylillä on yllättävän paljon yhteisvaikutuksia ja esimerkiksi tulehduskipulääkkeet nostavat verenpainetta. Tämän vuoksi parasetamoli on parempi kipulääke.

Nämä periaatteet jo varmasti kertovat Teille, että ilman potilaan taustatietoja lääkkeen suositteleminen on hankalaa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU