‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  22.04.2024   |  PETTERI HENRIKSSON

Mihin katosi "Miinus-kirja"?

"Muistan lapsuudesta, että äidillä Miinus-kirja mukana apteekissa asioidessaan. Mikä se tarkkaan ottaen oli? Olisiko sillä vielä käyttöä meille iäkkäämmille, joilla lääkkeet ja nettireseptit sekoittavat pään?"

Miinuskirja oli henkilö- ja kalenterivuosikohtainen vihkonen, johon apteekissa merkittiin lääkeostot. Merkintä miinuskirjassa siis korvasi kuitin. Miinuskirjat liittyvät vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin apteekkien ja muidenkin liikkeiden kuitit olivat sisällöltään huomattavasti vaatimattomia. Aikoinaan myös kaikki lääkekulut olivat verovähennyskelpoisia, ja moni apteekin asiakas halusi korvata kuittien keräilyn merkityttämällä ostot miinus-kirjaan. 

Miinuskirjoja lienee vieläkin saatavana, mutta en niiden käyttöä suosittele. Apteekkikuitit sisältävät nykyään paljon tietoa, joka ei miinuskirjaan mahtuisi. Kuitissa näkyy jokaisen toimitetun lääkkeen nimi ja hinta sekä tiedot lääkekorvauksista. Lisäksi kuitissa näkyy lääkekorvausten alkuomavastuun ja vuosiomavastuun reaaliaikainen kertymä.

On harmillista mutta ymmärrettävää, että ”nettireseptit sekoittavat pään”. Voin tunnustaa, että olin itsekin hieman epäluuloinen, kun sähköisen reseptin käyttö yleistyi runsaat kymmenen vuotta sitten. Aika pian kuitenkin huomasin, että digitaaliset palvelut selventävät reseptiasioimista enkä ole jäänyt kaipaamaan vanhan ajan reseptilomakkeita enkä miinuskirjoja. Toivottavasti myös teille tulee tilaisuus kokea sama tunne. Me apteekissa vastaamme mielellämme kysymyksiin kaikista resepteihin ja lääkkeisiin liittyvistä asioista. Tyhmiä kysymyksiä ei ole!

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2024

Apteekki

APTEEKKIHAKU