Sivusto
Lääkehaku
Apteekkihaku
Apteekkari vastaa | 26.05.2017
Murrosikäisellä tyttärelläni niin kovat kuukautiskivut, että koulunkäynti häiriintyy. Hän on käyttänyt kipuun Panadolia, joka ei aina auta. Olisiko jotain tehokkaampaa hoitoa 14-vuotiaalle?
Kuukautiskivut ovat yleisiä ja usein hoito voisi olla tehokkaampaa. Kunpa nuoret naiset kertoisivat oireistaan apteekissa, niin voisimme antaa ohjeet mahdollisimman hyvään hoitoon.
Kuukautisten aikana kohdun limakalvolta vapautuu prostaglandiineja, jotka aiheuttavat kohdun verisuonten supistumisen ja kohtulihaksen voimakkaan supistelun. Tätä seuraavat kohdun hapenpuute, verenkierron riittämättömyydestä johtuva kipu ja kipuhermopäätteiden herkistyminen kivulle. Oireet kestävät 1–3 vuorokautta.
Tulehduskipulääkkeet vähentävät sekä kipua että prostaglandiinien eritystä. 14-vuotias voi käyttää tulehduskipulääkkeitä, ellei käytölle ole estettä, esimerkiksi allergiaa. Parhaan tehon saa, kun aloittaa lääkehoidon mahdollisimman aikaisin ja riittävällä annoksella. Tulehduskipulääkkeet vähentävät usein vuodon määrä noin kolmanneksen. Jos kipu on oikein kova, voidaan hoitoon yhdistää tarvittaessa parasetamoli. Parasetamoli yksinään ei ole yhtä tehokas kuin tulehduskipulääke. Parasetamolin yliannostuksen vaarana on maksavaurion riski.
Itsehoitolääkkeistä ibuprofeeni, ketoprofeeni ja naprokseeni ovat osoittautuneet yhtä tehokkaiksi kuukautiskipujen hoidossa. Naprokseenin vaikutusaika, noin 12 tuntia, on pidempi kuin muiden, 6–8 tuntia. Vain yhtä tulehduskipulääkettä voi käyttää kerrallaan. On hyvä tietää, että tulehduskipulääkkeet saattavat häiritä munasolun irtoamista ja siten heikentää hedelmällisyyttä.
Jos tulehduskipulääkkeet eivät auta tarpeeksi, kannattaa hakeutua gynekologin vastaanotolle. Lääkäri voi määrätä hoidoksi iästä riippumatta hormonaalisia ehkäisyvalmisteita, jotka yleensä helpottavat oireita. Gynekologin tutkimus ei ole yleensä tarpeellinen hoidon aloittamiseksi.
Lääkärin vastaanotolla voidaan keskustella myös muista hormonaalisista vaihtoehdoista, kuten hormonikierukasta tai ihon alle asennettavasta ehkäisykapselista. Molempien on todettu lievittävän kuukautiskipuja ja hormonikierukka myös vähentää vuotoja. Joskus kipujen taustalla voi olla sairaus. Yleisin kovia kuukautiskipuja aiheuttava sairaus on endometrioosi.
Lääkehoidon tueksi kuukautiskipujen lievittämiseen voi kokeilla lääkkeettömiä hoitomuotoja, kuten lämpötyynyjä ja liikuntaa. Moni kokee saavansa avun erilaisista lääkkeettömistä hoitomuodoista, vaikka tutkimusnäyttöä niiden tehosta ei ole.
Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki