‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  08.12.2017

Mikä hoidoksi uusiutuneeseen silsaan?

Mikä hoidoksi sotapojan uusiutuneeseen silsaan?

Jalkasilsan tai varvasvälisilsan hoitoa käsitellään uusissa itselääkityksen Käypä hoito -suosituksissa. Sen aiheuttaja, yleisimmin Trichophyton rubrum -silsasieni, saadaan nitistettyä terbinafiinia sisältävällä Lamisil-valmisteilla joko viikon kuurina tai kertakäsittelyllä. Vaihtoehtoisesti voi käyttää atsolivoiteita, kuten Canesten tai Daktarin. Atsolivoiteita täytyy käyttää pidempään kuin terbinafiinia, koska terbinafiini tappaa sienisoluja ja atsolit puolestaan estävät sienisolujen kasvua.

Vaivalla on taipumus uusiutua, eikä hoidon uusimiselle ole mitään estettä. Jos urheilee paljon, voi olla tarpeen käyttää varvasväleissä esimerkiksi mikonatsolia sisältävää Daktarin-lääkepuuteria ennen urheilusuoritusta.

Ennaltaehkäisynä jalat ja etenkin varvasvälit kannattaa pesun jälkeen kuivata huolellisesti ja vaihtaa sukat. Mitä kuivempana varvasvälit saa pidettyä, sitä vaikeampi silsasienen on kasvaa. Talkki tai pitkäkuituinen erikoislampaanvilla saattavat auttaa pitämään varvasvälit kuivina.

Silsasieni saattaa jäädä kenkiin ja tarttua sieltä uudestaan. Tämän ehkäisemiseksi lääkepuuteria voi ripotella myös kenkiin.

Jos ihottuma ei parane tai vaan pahenee, on syytä mennä lääkäriin. Varvasväleissä saattaa joskus kasvaa silsasienen lisäksi myös bakteeri.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU