‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  19.03.2021   |  PETTERI HENRIKSSON

Mikä ihmeen biosimilaari?

Millainen lääke on biosimilaari? Olen ymmärtänyt, että niitä pitäisi käyttää enemmän. Miksi?

- Merkittävä osa nykyisin markkinoille tulevista ­uusista lääkkeistä on elävissä soluissa tuotettuja biologisia lääk­keitä. Nämä lääkkeet ovat rakenteeltaan monimutkaisempia kuin perinteiset lääkkeet, useimmiten ne ovat ­proteiineja eli valkuaisaineita. Tyypillisesti ne annostellaan injektiona ihon alle.

Biologisilla lääkkeillä on hyviä ja huonoja puolia: ­niiden vaikutus kohdistuu elimistössä täsmällisemmin haluttuun paikkaan, mutta ne ovat valitettavasti kalliimpia kuin perinteiset lääkkeet.

Biosimilaarilla tarkoitetaan biologisen lääkkeen halvempaa ”rinnakkaisvalmistetta”. Biologinen lääke ja sen biosimilaari eivät biologisen vaihtelun takia kuitenkaan ole keskenään suoraan vaihtokelpoisia lääkkeitä. Lääkärin on siis reseptiä kirjoittaessaan suoraan määrättävä biosimilaaria, jotta apteekki voi toimittaa asiakkaalle tämän edullisemman vaihtoehdon.

Biologisten lääkkeiden kalleuden takia biosimilaarien käytön lisääntyminen voisi parhaimmillaan johtaa merkittävään säästöön lääkekustannuksissa.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU