‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  22.09.2017

Mikä nenäsumutteeksi glaukoomapotilaalle?

Mikä tai mitkä nenäsumutteet sopivat, jos sairastaa glaukoomaa?

Apteekin valikoimissa on monenlaisia nenäsumutteita, joten olisin toivonut tarkempia tietoja sumutteen nimestä tai käyttötarkoituksesta. Oletan, että tarkoitatte kortikosteroideja sisältäviä nenäsumutteita. Näissä on yleensä varoitus, että glaukoomapotilaiden pitää käyttää tuotetta varovaisesti tai että valmiste ei sovi heille, koska silmänpaine saattaa nousta. Yleisimmin kortikosteroidinenäsumutteita käytetään allergisiin oireisiin, esimerkiksi siitepölyallergiasta johtuvaan nuhaan.

Glaukoomaa sairastavalle allergiaoireisiin sopii natriumkromogligaattia sisältävä nenäsumute. Natriumkromoglikaatti estää allergeenien aktivoimaa syöttösolujen toimintaa ja siten myös tulehdusta aiheuttavien välittäjäaineiden, kuten histamiinien, prostaglandiinien ja leukotrieenien, vapautumista.

Natriumkromoglikaatin vaikutusmekanismista johtuen paras hoitotulos saadaan, kun lääkettä käytetään ennaltaehkäisevästi ja säännöllisesti. Nenäsumutteen käyttö kannattaa aloittaa ennen siitepölykautta ja jatkaa säännöllisesti koko siitepölykauden ajan. Näin käytettynä allergiset reaktiot pysyvät parhaiten kurissa.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU