‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  28.04.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi aspiriinia ei suositella lentomatkoille?

Olen kuullut, että aspiriini estää veritulppia ja olen siksi käyttänyt sitä ennen lentomatkoja. Viimeksi apteekissa minulle sanottiin, ettei näin tule tehdä. Miksi?

Aspirin-lääkkeen vaikuttava aine on asetyylisalisyylihappo eli ASA, jota saa myös muilla kauppanimillä. Aine vaikuttaa verihiutaleiden toimintaan ja estää veritulppien muodostumista. Tämän ominaisuutensa takia ASA on tärkeä lääke sepelvaltimotautikohtauksen tai aivoverenkiertohäiriön uusiutumisen estämisessä.

Pitkät, yli neljän tunnin lentomatkat ja niihin liittyvä paikallaan istuminen altistavat laskimoveritulpille. ASA:lla ei ole osoitettu olevan hyötyä laskimoveritulppien estossa eikä tämän takia lääkettä apteekissakaan voida tähän tarkoitukseen suositella.

Veritulpan riskiä lennon aikana voi itse pienentää juomalla riittävästi, jalkoja liikuttelemalla ja jumppaamalla sekä käyttämällä lentosukkia.

Jos veritulppariski on suurentunut jonkin sairauden tai vastikään tehdyn leikkauksen takia, lääkäri määrää harkintansa mukaan lentoa varten veritulppia ehkäisevän lääkityksen pistoshoitona.

ASA ei siis sovi kaikkiin tilanteisiin, ja sillä on haittavaikutuksensa. Asianmukaisen käyttöaiheen toteaminen ja päätös ASA-lääkehoidon aloittamisesta on aina lääkärin tehtävä, vaikka valmisteita voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Tästä johtuen pyrimme apteekissa keskustelemaan ostajan kanssa käyttötarpeesta ja varmistamaan, että lääkettä käyttävät vain he, jotka siitä turvallisesti hyötyvät.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 1/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU