‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  12.09.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi astmalääkettä pitää käyttää jatkuvasti?

Minulla todettiin muutama vuosi sitten astma. Sain heti toimivan lääkkeen, ja kaikki oireeni katosivat. Joudun silti käyttämään lääkettä joka päivä, vaikka oireita ei olisikaan. Lääkkeessä on kortisonia, ja mietin, onko se turvallista pitkään käytettynä?

"Krooniset sairaudet vaativat useimmiten jatkuvaa lääkitystä, koska sairautta ei pystytä parantamaan. Astmaa sairastavan keuhkoissa on tulehduksellinen tila, joka aiheuttaa muun muassa keuhkoputkien lisääntynyttä supistumisherkkyyttä. Tyypillistä on, että sairauden vaikeusaste vaihtelee kausittain. Astma ja allergia liittyvät läheisesti toisiinsa, joten astmaatikon oireet pahenevat usein siitepölykautena.

Pitkäaikaissairauksien hoitoa aloitettaessa joudutaan usein kokeilemalla etsimään parasta lääkitystä. Onkin hienoa kuulla, että teille löytyi heti toimiva lääke. Astman lääkehoidon tärkeimpiä tavoitteita on juuri oireettomuus.

Glukokortikoidit eli kortisonit ovat tärkeä lääkeaineryhmä astman hoidossa, koska ne lievittävät keuhkoputkien tulehdustilaa. Oletan, että lääkkeenne on keuhkoihin inhaloitava valmiste. Tällaisissa lääkkeissä kortisonipitoisuudet ovat pieniä, ja – mikä tärkeintä – lääkeaine saadaan suoraan vaikutuspaikalleen, eikä se juurikaan imeydy verenkiertoon. Lääkkeenne on siis turvallinen pitkäänkin käytettynä.

Kerromme apteekeissa mielellään astmalääkkeiden ominaisuuksista ja neuvomme niiden oikeaa käyttöä. Neuvontamme ei rajoitu ainoastaan lääkityksien aloituksiin, vaan yhtä lailla olemme mukana varmistamassa lääkitysten onnistumista. Kysykää rohkeasti lisää apteekista, jos jokin asia jää mietityttämään."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU