‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  04.04.2019

Miksi en saa koko vuoden lääkkeitä?

Kilpirauhaseni on poistettu, jonka vuoksi käytän Thyroxinia päivittäin lääkärin määräämänä. Olen ihmetellyt, miksi en voi ostaa lääkettä vuodeksi kerrallaan, sillä olen vielä suhteellisen nuori ja tarpeeni tuohon lääkkeeseen ei tule muuttumaan elinaikanani. Kuulin potilasyhdistykseltä, että taustalla on apteekkien lääkejätepäätös, niin ettei keneltäkään jäisi ”turhia” lääkkeitä käyttämättä. Ymmärrän toki tämänkin näkökulman, mutta elämänlaatua parantaisi huomattavasti sekin, ettei aina tarvitsisi miettiä joko ”saan” hakea seuraavan purkin.

Lääkkeiden ostorajoitusten taustalla on monta asiaa. Useimmiten on kysymys Kelan maksamista lääkekorvauksista, joiden kustannus meille kaikille on yhteensä noin 1,4 miljardia euroa vuodessa. Yhteisiä rahoja käsitellään vastuullisesti, minkä vuoksi Kelalla on monia säännöksiä, joiden puitteissa apteekki toimittaa lääkkeitä. Yhden asiakkaan osalta voi olla kyse pienistä summista, mutta kertautuessaan kymmenissä miljoonissa resepteissä pienikin jousto voi maksaa paljon.

Toinen näkökulma on lääkkeiden joutuminen luontoon ja erityisesti vesistöihin. Lääkejätteen määrä pyritään minimoimaan, jotta luonnon monimuotoisuus säilyisi vahingoittumattomana. Apteekit ovat olleet edelläkävijöitä lääkejätteistä huolehtimisessa, eikä tällä asialla ole tarkoitus kiusata asiakkaita.

Valtaosalle asiakkaista kolmen kuukauden hankintaväli sopii hyvin ja moni myös hankkii mielellään vain kuukauden lääkkeet kerralla. Silloin apteekissa saa automaattisesti Kela-korvauksen ilman ylimääräistä vaivaa.

Jos kuitenkin haluatte vuoden aikana tarvittavat Thyroxin-tabletit, ne on mahdollista saada maksamalla lääkkeet kokonaan. Lääkekorvausta on tällöin haettava itse jälkikäteen Kelasta.

Kaikissa lääkkeissä, esimerkiksi keskushermoston kautta vaikuttavissa lääkkeissä, ei kuitenkaan ole mahdollista hankkia suurta määrää lääkkeitä kerralla.

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekki

APTEEKKIHAKU