‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  21.09.2020   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi en saanut loppuvuoden lääkkeitä kerralla?

Koronaepidemian alettua maaliskuussa suositeltiin, etteivät yli 70-vuotiaat asioisi itse apteekissa, ja kerrottiin, että apteekista tuodaan lääkkeet kotiin. Vaimoni yritti puhelimitse tilata meille kahdelle loppuvuoden lääkkeet. Kaikki oli tehty tosi vaikeaksi, vaimolta kyseltiin kaikenlaista eikä kaikkea suostuttu tuomaan. Kotiinkuljetuksesta piti maksaakin. Miksi meitä kohdeltiin näin?

Pahoittelen, että koitte apteekkiasioinnin hankalaksi. Sitä sen ei ole tarkoitus olla koronaepidemiankaan aikana!

Viranomaiset halusivat suojata yli 70-vuotiaita korona­virustartunnoilta ja siksi suosittelivat heille karanteenin omaisia olosuhteita eli ohjeistivat välttämään lähikontakteja ja asiointeja kodin ulkopuolella, myös apteekkikäyntejä.

Apteekkiasioinnin voi epidemian aikana hoitaa apteekin verkkopalvelun avulla tai pyytää läheistä asioimaan apteekissa puolestaan. Jos kumpikaan näistä menettelyistä ei luonnistu, asiakkaita neuvotaan ottamaan yhteyttä apteekkiin puhelimitse.

Normaalisti apteekki ei saa pelkän puhelinkontaktin perusteella kirjautua asiakkaan sähköisiin reseptitietoihin. Nyt siihen on poikkeustilanteessa lupa, mutta apteekin on varmistuttava soittajan tunnistamisesta henkilökohtaisessa ­asioinnissa. Tästä syystä vaimoltasi on kysytty tarkentavia kysymyksiä. Apteekilla on myös velvoite puhelinasioinnin dokumentointiin eli muistiin kirjaamiseen. Luonnollisesti myös lääkeneuvonta edellyttää jonkin verran keskustelua puhelinasioinnissa. 

Apteekki ei voinut toimittaa teille lääkkeitä koko loppuvuodeksi, koska kerralla korvattuna voi ostaa korkeintaan kolmen kuukauden lääkkeet. Lääkkeiden riittävyyden varmistamiseksi koronaepidemian alkuaikana apteekit velvoitettiin tehostetusti rajoittamaan toimitusten määrää ja väliaikaa myös ostettaessa lääkkeitä ei-korvattuna.

Kotiinkuljetus on apteekin lisäpalvelu, josta se voi periä kustannukset kattavan korvauksen.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täällä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU