‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  26.10.2023   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi erityislupa ei käy kaikissa apteekeissa?

Olen jo vuosia käyttänyt lääkettä, johon pitää hakea erityislupa. Miksi lääke pitää aina hakea samasta apteekista, enkä voi hakea sitä esimerkiksi mökkipaikkakunnaltani?

Jos lääkäri määrää lääkkeen, jolla ei ole myyntilupaa Suomessa, sen toimittamiseen apteekista vaaditaan aina lääkeviranomaisen (Fimea) erityislupa. Lääkäri tai potilas itse ei lupaa voi viranomaiselta hakea, vaan sen tekee apteekki.

Lupa on potilaskohtainen eli samalla erityisluvalla apteekki ei voi toimittaa kyseistä lääkettä useammalle henkilölle. Lupa on voimassa vuoden ja se myönnetään korkeintaan vuoden annostusta vastaavalle määrälle lääkettä.

Myönnetyllä luvalla lääkettä voi toimittaa vain siitä apteekista, jolle lupa on myönnetty. Tämä ymmärrettävästi voi tuoda haasteita arkeen. Erityislupaa vaativan lääkkeen kohdalla kannattaakin suosia omaa lähiapteekkia tai kulkureittien, esimerkiksi työmatkan, varrella sijaitsevaa apteekkia.

Pahoittelen lupamenettelyn mahdollisesti aiheuttamaa ylimääräistä vaivaa. Apteekki on velvollinen noudattamaan lääkelakia, eikä valitettavasti voi tässä asiassa joustaa.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2023

Apteekki

APTEEKKIHAKU