Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  04.08.2022   |  EIJA NOUSIAINEN

Miksi itsehoitolääke on piilossa?

Pronaxen 250 milligrammaa -särkylääkettä saa nykyään ilman reseptiä. Se pitää kuitenkin käydä ostamassa tiskin takaa, miksi?

"Pitkävaikutteista tulehduskipulääkettä naprokseenia, kauppanimellä Pronaxen, voi tosiaan ostaa apteekista ilman reseptiä 10 tabletin pakkauksen.

Reseptillä toimitettavaan Pronaxen-valmisteeseen verrattuna itsehoidossa myytävän lääkkeen käyttötarkoitus on rajatumpi, annostelu pienempi, hoitojaksot lyhyempiä ja lisäksi lääkkeen vasta-aiheita on tarkasteltava huolellisesti.

Kyseinen valmiste kuuluukin erityiseen kategoriaan eli lisäneuvontaa vaativiin itsehoitolääkkeisiin. Näiden toimittaminen apteekista vaatii aina farmaseuttisen henkilökunnan eli farmaseutin tai proviisorin antaman lisäneuvonnan. Tämä johtuu siitä, että lääkkeen myyntiluvan yhteydessä on määritelty tarkoin, mitä asioita asiakkaan kanssa on apteekissa käytävä läpi, että voidaan varmistaa lääkkeen soveltuvuus itsehoidossa käytettäväksi. Tästä johtuen kyseisiä valmisteita ei myöskään välttämättä löydy palveluvalinnan hyllyistä, vaan kuten kysyjä ilmaisee, ”tiskin takaa”. Vaikka kyseenomaiset lääkkeet eivät vaadi reseptiä, saatetaan nämä asiakkaat ohjata monissa apteekeissa reseptipuolelle, jolloin keskustelu lääkkeen ympärillä voidaan käydä rauhassa.

Vastaavia, lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä löytyy tällä hetkellä viiteen eri käyttötarkoitukseen.

Migreenilääke sumatriptaania voi ostaa kahden tabletinpakkauksen, jos lääke on ollut jo aikaisemmin käytössä migreenin hoidossa lääkärin määräyksestä. Edellytyksenä on myös, että reseptin vanhenemisesta on korkeintaan kuusi kuukautta ja asiakkaan oireet viittaavat migreeniin. Itsehoitopakkaus on siis tarkoitettu lähinnä ensiavuksi, jos lääkettä ei pystytä toimittamaan reseptiltä tai asiakas ei saa pikaisesti yhteyttä lääkäriin.

Orlistaatti on laihdutuslääke täysi-ikäisille ylipainoisille henkilöille yhdistettynä vähärasvaiseen ja vähäkaloriseen ruokavalioon. Lääkkeen käyttöön liittyy runsaasti varotoimia monien sairauksien yhteydessä, joten myös se luokitellaan lisäneuvontaa vaativaksi itsehoitolääkkeeksi.

Kategoriaan kuuluvat myös jälkiehkäisyvalmisteet, joita käytetään raskauden ehkäisyyn suojaamattoman yhdynnän tai ehkäisymenetelmän pettämisen jälkeen. Jälkiehkäisyvalmisteet on tarkoitettu satunnaiseen käyttöön.

Uusin lääke lisäneuvontaa vaativaan itsehoitolääkkeiden ryhmään on fluoripitoinen lääkehammastahna aikuisille ja vähintään 16-vuotiaille, joilla on kohonnut riski useiden hampaiden reikiintymiseen. Kyseisessä hammastahnassa on erittäin korkea fluoridipitoisuus, joten valmisteen käytön voi aloittaa vain hammaslääkärin, suuhygienistin, lääkärin tai sairaanhoitajan suosituksesta."

Apteekkari Eija Nousiainen, Niinivaaran apteekki, Joensuu

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Apteekki

APTEEKKIHAKU