‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  04.05.2021   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi koiran kipulääkkeet vaativat reseptin?

Miksi apteekista ei saa koirien kipulääkkeitä ilman reseptiä? Miksi apteekissa ei neuvota ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden annostelemisesta eläimille? Suojellaanko tässä apteekkien ja eläinlääkärien ­monopoleja?

Eläinten aineenvaihdunta on lajikohtaista, joten ihmi­sille tarkoitetut lääkeaineet eivät välttämättä ole tehokkaita ja turvallisia kaikille eläimille. Esimerkiksi ihmisten käytetyimmät itse­hoidon kipulääkkeet ibuprofeeni ja parasetamoli saattavat olla koiralle jopa hengenvaarallisia.

Eläimiä on aina lääkittävä kyseiselle eläinlajille hyväksytyillä lääkevalmisteilla, ja mahdollisista hoitosuosituk­sista poikkeamisen päättää aina asiantuntija eli eläinlää­käri. Apteekin lääkeneuvonnan on mukauduttava tähän, eikä apteekki voi siis antaa ohjeita ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden annostelusta eläimille.

Kaikki koirille tarkoitetut kipulääkkeet vaativat eläinlääkärin reseptin. Koiran kivun tunnistaminen ja sen syyn selvittäminen on huomattavasti vaativampaa kuin ihmisen, joka voi kertoa kivustaan. On siis sekä lemmikin että omistajan etu, että diagnoosin ja lääkevalinnan tekee eläinlääkäri.

Tarkoitus ei ole suojella kenenkään monopoleja, vaan taata jokaiselle koiralle oikea ja turvallinen hoito.

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täällä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU