‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  04.11.2019

Miksi kuivan suun geeli on makeaa?

Minulla on kuiva suu. Olen ostanut Biotène-nimistä geeliä. Se on niin makeaa ja pistävää, että minulla menevät limakalvot ihan rikki. Miksi sen pitää olla niin pistävän makeaa? Onko näissä käytetty jotain makeutusaineita? Miksi valmisteissa yleensä on makeutta, jos tarkoituksena on vain suun kostutus?

Kiitos hyvästä kysymyksestä, sillä kuivan suun ongelma on hyvin yleinen. Siitä kärsii joka neljäs tai viides aikuinen. Toisaalta harmi, että ette ole löytänyt mieleistänne valmistetta.

Kuivasuisella voi olla vaikeuksia syödä, niellä ja puhua, sillä limakalvot ovat arat ja punottavat. Sylki suojelee sekä hampaita että suun limakalvoa. Säännölliset hammaslääkärin suorittamat perusteelliset puhdistukset ja fluorikäsittelyt ovat kuivasta suusta kärsivälle tärkeitä. Kuiva suu on altis sienitulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle.

Ongelman taustalla voi olla monia syitä. Lääkkeistä esimerkiksi nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, neurologiset lääkkeet, antihistamiinit ja vahvat kipulääkkeet voivat vähentää syljen eritystä. Myös moniin sairauk­siin, kuten Sjögrenin syndroomaan, liittyy syljen erityksen vähenemistä. Samoin vaihdevuosiin. Apteekissa voidaan tarkistaa, onko joku lääkkeistänne syljen eritystä estävä tai vähentävä. Tarvittaessa voi hoitavan lääkärin kanssa neuvotella lääkkeen vaihtamisesta.

Suun kuivumisesta aiheutuvia haittoja voi itse ehkäistä huolellisella suun puhdistamisella, fluorihammastahnan ja fluoripitoisen suuveden käytöllä sekä ateriointikertojen rajoittamisella 4–5 kertaan vuorokaudessa. Myös pureskelua vaativa ruoka lisää syljen erittymistä. Vettä kannattaa juoda usein. Syljen eritystä voi lisätä myös pureskelemalla ksylitolipurukumia.

Käyttämäänne syljen omia puolustusproteiineja ja kosteuttavia ainesosia sisältävää geeliä on hyvä käyttää erityisesti öisin, kun syljen eritys muutenkin vähenee.Vaikka lääkkeissä makuaineita usein käytetään peittämään lääkeaineiden pahaa makua, on tässä tapauksessa enemmän kyse siitä, että valmisteiden sisältämät hoitavat aineet ovat maultaan makeita. Esimerkiksi glyseroli, joka sitoo kosteutta ihon pinnalle, on maultaan makeaa. Myös reikiintymistä estävä ksylitoli on makeaa. Valmisteissa käytetään muitakin sokeriyhdisteitä kosteuttavan vaikutuksen takia.

Uutena valmisteena markkinoille on tullut Flux-niminen kuivan suun geeli. Se on maultaan lähinnä mintun makuinen. Markkinoilla on myös erityyppisiä muita valmisteita, kuten suihkeita ja suuvesiä, joita mielellään esitellään teille apteekissanne. Paras valmiste löytyy kokeilemalla.

Voit lähettää kysymyksesi apteekkarille täältä >

Apteekkari Merja Aaltonen, Heinolan Keskusapteekki

Apteekki

APTEEKKIHAKU