‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  16.09.2022   |  PETTERI HENRIKSSON

Miksi laktoosittomia lääkkeitä on niin vähän?

Miksi niin monissa lääkkeissä on laktoosia, vaikka laktoosi-intoleranssi on melko yleinen meillä suomalaisilla? Itse jouduin aloittamaan kolesterolilääkityksen, eikä kokonaan laktoositonta valmistetta ollut tarjolla. Joudun nyt käyttämään päivittäin myös laktoosinpilkkojaa.

"Lääkevalmisteet koostuvat vaikuttavasta aineesta eli lääkeaineesta ja apuaineista. Kaikki nämä aineet on lueteltu lääkevalmisteen pakkausselosteessa.

Tablettien valmistuksessa tarvitaan yleensä useita apuaineita, esimerkiksi täyte- ja päällysteaineita. Laktoosi on yksi käytetyimmistä tablettien täyteaineista, koska se on edullinen ja sitä on helposti saatavilla. Lisäksi se on hyvin prosessoitavissa, eikä vaikuta lääkeaineen ominaisuuksiin.

Noin 18 prosentilla suomalaisista on jonkinasteinen laktoosi-intoleranssi. Herkkyys oireille on yksilöllistä ja riippuu nautitun laktoosin määrästä. Useimmat laktoosi-intolerantit voivat käyttää päivässä noin 10 grammaa laktoosia ilman merkittäviä oireita. Tablettien sisältämät laktoosimäärät ovat useimmiten luokkaa 10–100 milligrammaa eli 0,01–0,1 grammaa. Lääkevalmisteiden sisältämä laktoosi ei siis aiheuta ongelmia useimmille laktoosi-intoleranssia poteville. Riski oireille suurenee, jos käytössä on useita laktoosia sisältäviä lääkevalmisteita.

Kiusallisista oireista huolimatta laktoosin nauttiminen ei ole intolerantikolle vaarallista, joten suosittelen kokeilemaan, aiheuttaako kolesterolilääkkeenne teille todella oireita. On hyvin mahdollista, ettei oireita tule eikä laktoosia hajottavia valmisteita siis tarvitse käyttää."

Apteekkari Petteri Henriksson, Karjaan apteekki

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä>

Julkaistu Terveydeksi! 3/2022

Apteekki

APTEEKKIHAKU