Tärkeä tiedote   |  14.03.2024  Rikkivaseliinivoidetta syyhyn hoitoon valmistavat apteekit

‹ Takaisin

Apteekkari vastaa  |  21.12.2020   |  EIJA NOUSIAINEN

Miksi nenäsumutetta ei saa käyttää jatkuvasti?

Minua kummastuttaa, että aina Nasolin- tai Otrivin-nenäsuihkeita apteekista ostaessa kysellään niin kovin, kenelle nämä tulee ja minkälaiseen vaivaan ja selitetään, että niitä ei saa käyttää viikkoa pidempään nenän tukkeutumisvaaran vuoksi? Eivätkös nämä kuitenkin ole tukkoisuutta helpottavia valmisteita?

Onpa hyvä kysymys tässä talven flunssakauden keskellä!

Kyseiset nenäsuihkeet, Nasolin ja Otrivin, sisältävät vaikuttavana aineena ksylometatsoliinia. Tämä lääkeaine supistaa nenän limakalvon pieniä verisuonia, jonka seurauksena limakalvon turvotus laskee, liman eritys vähenee ja siten nuha ja tukkoinen olo helpottuu.

Lääkeaineen vaikutus kääntyy kuitenkin päinvastaiseksi liiallisen tai pitkäaikaisen käytön seurauksena. Liiallinen käyttö lisää limakalvojen turvotusta ja limaneritystä, limakalvot kuivuvat ja haurastuvat ja lisäksi nenän normaali värekarvatoiminta häiriintyy. Seuraukset ovat tällöin hankalat: nenä ei enää tunnu pysyvän auki ilman avaavaa suihketta. Käytöstä muodostuu kierre, jota voidaan joutua ratkomaan lääkärin kanssa.

Näitä valmisteita kannattaa siis käyttää hyvin tarkasti ohjeiden mukaan. Ne toimivat eri syistä johtuvan nenän tukkoisuuden oireenmukaisena hoitona tilapäisesti käytettynä. Käyttösuositus aikuisille ja yli 10-vuotiaille lapsille on yhtäjaksoisesti enintään 7 (–10) päivän ajan, alle 10-vuotiaille enintään 5 päivän ajan. 1–2-vuotiaille lapsille käyttösuosituksissa on valmistekohtaisia eroja, kuitenkin niin, että alle 1-vuotiaille näitä valmisteita ei pidä käyttää lainkaan.

Flunssanuhan tukkoisuusoireiden lisäksi valmisteita voidaan käyttää myös välikorvantulehduksen lisälääkityksenä, allergisessa nuhassa tilapäisenä tukihoitona sekä poskiontelotulehduksessa limakalvojen turvotuksen lievittämiseen.

Jos nenän tukkoisuusoireet jatkuvat vielä maksimikäyttöajan jälkeen, kannattaa lääke vaihtaa esimerkiksi hypertoniseen merisuolasuihkeeseen tai käyttää nenänhuuhtelukannua. Näiden vaihtoehtojen jatkuva käyttö on turvallista pidempiäkin aikoja. Lisäksi kuivat nenän limakalvot kannattaa hoitaa kuntoon, sillä hyväkuntoisen limakalvon värekarvatoiminta suojaa elimistöä flunssa­viruksilta. Kuivien limakalvojen hoitoon löytyy monia hyviä konsteja, niistä kannattaa keskustella omassa apteekissa.

Apteekkari Eija Nousiainen, Linnanportin apteekki, Savonlinna

Mitä haluaisit kysyä apteekkarilta?
Lähetä kysymyksesi palstalle täältä.

Apteekki

APTEEKKIHAKU